ATC код A04

Од Википедија — слободната енциклопедија
ATC кодови
A Дигестивен систем и метаболизам
A01 Стоматолошки препарати
A02 Лекови за киселински нарушувања
A03 Лекови за функционални гастроинтестинални нарушувања
A04 Антиеметици и антинаузеанти
A05 терапија за жолчка и црн дроб
A06 Лекови за констипација
A07 Антидијароици, интестинални антиинфламаторни/антиинфективни агенси
A08 Препарати против гојазност, исклучок диетални производи
A09 Дигестиви, вклучувајќи ензими
A10 Лекови кои се користат при дијабетес
A11 Витамини
A12 Минерални додатоци
A13 Тоници
A14 Анаболички агенси за системска употреба
A15 Стимуланси на апетит
A16 Останати производи на дигестивниот тракт и метаболизмот

ATC-кодот A04 — „Антиеметици и антинаузеанти“ е терапевтска подгрупа од Анатомско-терапевтско-хемиска класификација, систем од азбучнобројчени кодови разработен од СЗО за класификација на лековите и други медицински производи. Подгрупата A04 е дел од анатомската група A Гастроинтестинален систем и метаболизам.[1]

Кодовите за ветеринарна употреба (ATCvet кодови) можат да бидат создадени со ставање на буквата Q пред ATC-кодот на повеќето човечки лекови.: QA04...[2] ATCvet кодовите без соодветни човечки АТС кодови се цитирани со почетни Q во следниов список.

На национално ниво, ATC-класификацијата може да вклучува и дополнителни кодови кои ги нема на овој список, која е според верзијата на СЗО.

A04A Антиеметици и антинаузеанти[уреди | уреди извор]

A04AA Серотонински (5-HT3) антагонисти[уреди | уреди извор]

A04AA01 Ондансетрон
A04AA02 Гранисетрон
A04AA03 Трописетрон
A04AA04 Доласетрон
A04AA05 Палоносетрон
A04AA55 Палоносетрон, комбинации

A04AD Други антиеметици[уреди | уреди извор]

A04AD01 Скополамин
A04AD02 Цериум оксалат
A04AD04 Хлоробутанол
A04AD05 Метопимазин
A04AD10 Дронабинол
A04AD11 Набилон
A04AD12 Апрепитант
A04AD13 Касопитант
A04AD51 Скополамин, комбинации
A04AD54 Хлоробутанол, комбинации
QA04AD90 Маропитант

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „ATC-индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.
  2. „ATCvet Индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.