Карбеноксолон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карбеноксолон
Skeletal formula of carbenoxolone
Ball-and-stick model of the carbenoxolone molecule
Систематско (IUPAC)
(3β)-3-[(3-carboxypropanoyl)oxy]-11-oxoolean-12-en-30-oic acid
OR
(2S,4aS,6aS,6bR,8aR,10S,12aS,12bR,14bR)-10-(3-carboxypropanoyloxy)-2,4a,6a,6b,9,9,12a-heptamethyl-13-oxo-1,2,3,4,4a,5,6,6a,6b,7,8,8a,9,10,11,12,12a,12b,13,14b-icosahydropicene-2-carboxylic acid
Клинички податоци
AHFS/Drugs.comInternational Drug Names
Назнака
CAS-број5697-56-3 Н
ATC кодA02BX01
IUPHAR/BPS4151
DrugBankDB02329 Ок
ChemSpider552190 Ок
UNIIMM6384NG73 Ок
ChEMBLCHEMBL499915 Ок
Хемиски податоци
ФормулаC34H50O7
Моларна маса570.765 g/mol
 НОк (што е ова?)  (провери)

Карбеноксолон (CBX) е дериват на глициретинската киселина со структура слична на стероидите, и на супстанците од коренот на растението сладок корен. Карбеноксолонот се користи во третманот на пептичен, езофагеален и орален чир и инфламација. Електролитен дисбаланс е сериозен несакан ефект на карбеноксолонот кога се користи системски.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Connors BW (2012). „Tales of a Dirty Drug: Carbenoxolone, Gap Junctions, and Seizures“. Epilepsy Curr. 12 (2): 66–8. doi:10.5698/1535-7511-12.2.66. PMC 3316363. PMID 22473546.