478 Тергесте

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
478 Тергесте
Откривање A
Откривач Лујџи Карнера
Датум на откривање 21 септември 1901
Други
ознаки
1901 GU
Категорија Главен појас
Орбитални елементиC
епоха 18 август 2005 (JDCT 2453600,5)
Занесеност (e) 0,088
Полуголема оска (a) 3,014
Перихел (q) 2,747
Афел (Q) 3,281
орбитален период (P) 5,233
Наклон (i) 13,175
Должина на искачувачкиот јазол (Ω) 234,028
Аргумент на перицентарот (ω) 241,574
Средна аномалија (M) 201,861

478 Тергестеастероид што кружи околу Сонцето. Му припаѓа на главниот појас, што значи дека неговата орбита се наоѓа помеѓу орбитите на Марс и Јупитер.

Тересте е старо име на градот Трст. Наречен е во чест на градот бидејќи неговиот откривач Лујџи Карнера, многу години бил директор на Трстјанската опсерваторија.