351 Ирса

Од Википедија — слободната енциклопедија
351 Ирса
Тридимензионален приказ на 351 Ирса заснован на светлинската крива.
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено16 декември 1892
Ознаки
Наречена по
Ирса
1892 V
Главен појас
Орбитални особености
Епоха 30 јануари 2005 (ЈД 2453400.5)
Афел478,281 Gm (3,197 ае)
Перихел348,546 Gm (2,33 ае)
413,413 Gm (2,763 ае)
Занесеност0,157
1677,95 ден (4,59 a)
17,92 km/s
99,5°
Наклон9,195°
99,451°
31,748°
Физички особености
Димензии40,0 km
Масанепозната
Средна густина
непозната
непозната
непозната
непозната
Албедонепознато
Температуранепозната
Спектрален тип
непознат
8,98

351 Ирса — вообичаен астероид од главниот појас .

Бил откриен од страна на Макс Волф на 16 декември 1892 година во Хајделберг.