Прејди на содржината

23 јуни (родени)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поврзани статии: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 јуни
Поврзани категории: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 јуни
47 п.н.е.  Птоломеј XV Цезарион — последниот крал од Птоломејската династија.
1668  Џамбатиста Вико — италијански политички филозоф и реторичар.
1889  Ана Ахматова — руска и советска поетеса.
1899  Густав Крклец — хрватски писател.
1912  Алан Тјуринг — англиски математичар и пронаоѓач († 1954).
1915  Кузман Јосифовски - Питународен херој на Македонија.
1937  Марти Ахтисари — претседател на Финска.
1940  Вилма Рудолф — американска атлетичарка.
1941  Роберт Хантер — американски рок-музичар.
1955  Жан Тигана — француски фудбалер.
1955  Бранка Парлиќ — српска пијанистка.
1961  Ентоан Кар — американски кошаркар.
1961  Митар Суботиќ — југословенски и српски рок-музичар.
1965  Милош Бурсаќ — српски и југословенски фудбалер.
1972  Зинедин Зидан — француски фудбалер и тренер.
1981  Антони Коста — англиски пејач.
1986  Симон Шпилак — словенечки велосипедист.
1987  Нандо де Коло — француски кошаркар.
1998  Јосип Брекало — хрватски фудбалер.