Прејди на содржината

17 јуни (родени)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поврзани статии: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 јуни
Поврзани категории: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 јуни
1239  Едвард Iкрал на Англија.
1682  Карл XIIкрал на Шведска.
1703  Џон Весли — основач на Методистичката црква.
1818  Шарл Гуно — француски композитор, главен претставник на класичниот правец на француската музика во XIX век.
1882  Игор Стравински — руски композитор.
1897  Трајчо Костов — бугарски комунист.
1898  Мауриц Корнелис Ешер — холандски графички уметник.
1907  Чарлс Имс — американски дизајнер и архитект.
1915  Васил Григоров Василев — македонски борец.
1929  Тигран Петросјан — ерменски и советски шахист.
1929  Томислав Црнковиќ — хрватски и југословенски фудбалер.
1933  Усни Доко — македонски и југословенски кајакар.
1936  Кен Лоуч — британски режисер.
1939  Кшиштоф Зануси — полски режисер.
1940  Џорџ Акерлоф — американски економист, добитник на Нобеловата награда во 2001 година.
1941  Илија Чавкаловски — македонски градежник.
1958  Џело Бијафра —амрикански панк-рок музичар]], член на групата „Дед Кенедис“.
1975  Милан Гуровиќ — српски кошаркар.
1980  Наумче Мојсовски — македонски ракометар.
1987  Кендрик Ламар — американски рапер.
1980  Венус Вилијамс — американска тенисерка.
1990  Алан Џагоев — руски фудбалер.
1990  Георг Прајдлер — австриски велосипедист.
1994  Александар Барабанов — руски хокеар.
1995  Клеман Ленгле — француски фудбалер.
1999  Елена Рибакина — казахстанска тенисерка.