Хрватска азбука

Од Википедија — слободната енциклопедија

Хрватската азбука е писмо што се користи во хрватскиот јазик. Хрватската азбука е заснована врз латиничната азбука и е наречена Латиница на Лудевит Гај („Кратка основа на хрватско-словенскиот правопис“, 1830.), што всушност е и основачот на оваа азбука. Стандардната хрватска азбука има 30 букви. За странски зборови и имиња се користат и буквите W, X, Q и Y но сепак не се вметнати и не се сметаат како дел од стандардната азбука. Истата азбука се користи и во Босна и Херцеговина, Србија и Црна Гора.

Азбука на Европа 1901.

Азбука[уреди | уреди извор]

Буква МФА Буква МФА Буква МФА
A, a /a/ G, g /g/ O, o /o/
B, b /b/ H, h /x/ P, p /p/
C, c /ts/ I, i /i/ R, r /r/
Č, č /tʃ/ J, j /j/ S, s /s/
Ć, ć /tɕ/ K, k /k/ Š, š /ʃ/
D, d /d/ L, l /l/ T, t /t/
, dž /dʒ/ Lj, lj /ʎ/ U, u /u/
Đ, đ /dʑ/ M, m /m/ V, v /ʋ/
E, e /e/ N, n /n/ Z, z /z/
F, f /f/ Nj, nj /ɲ/ Ž, ž /ʒ/

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  1. Stjepan Babić, Božidar Finka, Milan Moguš, Hrvatski pravopis, Školska knjiga, Zagreb, 1971.
  2. Lada Badurina, Ivan Marković, Krešimir Mićanović, Hrvatski pravopis, Matica hrvatska, Zagreb, 2007. ISBN 978-953-150-815-5
  3. Stjepan Babić, Božidar Finka, Milan Moguš, Hrvatski pravopis, Školska knjiga, Zagreb, 2000.