Прејди на содржината

Кашупска азбука

Од Википедија — слободната енциклопедија
Рана верзија на азбуката од 1850.

Кашупската азбука е латинично писмо кое се користи за запишување на кашупскиот јазик. Кашупската азбука има 34 букви. Азбуката има некои одлики од полската азбука и истото писмо кое се користело за запишување на кашупскиот јазик се користело за запишување на поморскиот јазик и словинскиот јазик.

Азбука[уреди | уреди извор]

големи букви мали букви изговор
A a [a]
Ą ą [õ], [ũ]
à ã [ã]

[ɛ̃] (окрузи Пук и Вејхерово)

B b [b]
C c [ts]
D d [d]
E e [ɛ]
É é [e]

[ɨj] во некои дијалекти [i]/[ɨ] од Пук до Картузи [ɨ] на крај од збор

Ë ë [ə]
F f [f]
G g [ɡ]
H h [x]
I i [i]
J j [j]
K k [k]
L l [l]
Ł ł [w]
M m [m]
N n [n]
Ń ń [ɲ]

[n]

O o [ɔ]
Ò ò [wɛ]
Ó ó [o]

[u] (јужни дијалекти)

Ô ô [ɞ]

[ɛ] (западни дијалекти) [ɔ] (округ Вејхерово) [o]/[u] (јужни дијалекти)

P p [p]
R r [r]
S s [s]
T t [t]
U u [u]
Ù ù [wu]
W w [v]
Y y [i]
Z z [z]
Ż ż [ʒ]

Согласки групи[уреди | уреди извор]

голема буква мала буква изговор
Ch ch [x]
Cz cz [tʃ]
Dz dz [dz]
[dʒ]
Rz rz [ʐ]
Sz sz [ʃ]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]