Босанска азбука

Од Википедија — слободната енциклопедија

Босанската азбука е азбуката која ја користи босанскиот јазик и е иста со хрватската азбука и со српската латинична азбука. Оваа азбука, заедно со другите две се именува како азбуката на Лудевит Гај. Азбуката има 30 букви и некои букви се пишуваат со диакрици, кои пак можат да се запишат и како диграфи. Покрај буквите со надредени знаци се во оваа азбука се користат и два диграфа, lj и nj.

Азбука[уреди | уреди извор]

Буква МФА Буква МФА Буква МФА
A, a /a/ G, g /ɡ/ O, o /o/
B, b /b/ H, h /x/ P, p /p/
C, c /ts/ I, i /i/ R, r /r/
Č, č /tʃ/ J, j /j/ S, s /s/
Ć, ć /tɕ/ K, k /k/ Š, š /ʃ/
D, d /d/ L, l /l/ T, t /t/
, dž /dʒ/ Lj, lj /ʎ/ U, u /u/
Đ, đ /dʑ/ M, m /m/ V, v /ʋ/
E, e /e/ N, n /n/ Z, z /z/
F, f /f/ Nj, nj /ɲ/ Ž, ž /ʒ/

Поврзано[уреди | уреди извор]