Фонтана Треви

Од Википедија — слободната енциклопедија
Фонтаната Треви ноќе

Фонтаната Треви (италијански: Fontana di Trevi) е најголемата (висока 26 метри и широка 20 метри) и најамбициозната Барокна фонтана во Рим.

Периодот пред 1629, водоводот и локацијата на фонтаната[уреди | уреди извор]

Фонтаната се наоѓала на раскрсницата на три пата (tre vie)[1], и означува крајна точка[2] на Acqua Vergine, еден од најстарите аквадукти кои го снабдувале Рим со вода. Во 19 век п.н.е., наводно со помош на една девица, Римските техничари нашле извор на чиста вода само 22 километри од градот. (Оваа сцена е прикажана на сегашната фасада на фонтаната). Оваа Aqua Virgo била носена до Рим преку најкраткиот аквадукт директно до бањите на Агрип и го снабдувала Рим повеќе од 400 години[3]. Крајот за урбаниот живот на доцниот класичен Рим дошол кога готските опсадувачи го скршиле водоводот. Средновековните римјани биле ограничени на загадени бунари и опасната вода на Тибер, која била користена и како канализација.

Римскиот обичај за градење на убави фонтани на крајот на аквдадуктите кои носеле вода до Рим бил овновен во 15-от век, заедно со ренесансата. Во 1453, папата Никола V завршил со поправање на Acqua Vergine аквадуктот и изградил едноставен басен, дизајниран од архитектот Леон Батиста Алберти, за да го наговести доаѓањето на водата[4].

Фонтаната Треви: Нептун ја контролира водата

Денешната фонтана[уреди | уреди извор]

Планирање, конструкција и дизајн[уреди | уреди извор]

Во 1629, папата Урбан 8-ми, сметал дека претходната фонтана не била доволно драматична, па побарал од Бернини да илустрира можни реновации, но кога Папата умрел проектот бил напуштен. Бернини придонел фонтаната да се дисклоцира од другата страна на плоштадот за да се позиционира кон палатата Квиринал (за Папата да може да ја гледа и ужива во неа). И покрај тоа што проектот на Бернини бил уништен за Салвиевата фонтана, многу негови замисли биле имплементирани во нејзината изградба.

За време на ренесансата и барокот било престиж да се редизајнираат градби, фонтани, дури и Шпанските Скали. Во 1730 Папата Климент XII огранизурал уште еден натпревар на кој Никола Салви бил поразен, но сепак му била дадена работата[5]. Изградбата траела од 1732 до 1762, многу по смртта на Климент, кога 'Нептун' на Пјетро Брачи бил поставен во средината на фонтаната (слика, лево).

Поглед на фонтаната

Салви умрел во 1751, а работата била до пола завршена. Фонтаната Треви била завршена во 1762 од Џузепе Панини, кој ги заменил сегашните благи алегории со планирани скулптури на Агрип и „Тривиа“, римската девица.

Реставрација[уреди | уреди извор]

Фонтаната била реновирана во 1998; камената ѕидарија биле исчистена и биле додадени рециркуларни пумпи и оксидатори.

Среќни парички[уреди | уреди извор]

Според една традиционална легенда, личноста која ќе фрли паричка во фонтаната сигурно ќе се врати во Рим[6]. Погрешната интерпретација на филмот Три парички во фонтаната , каде три различни личности фрлаат по една паричка, довела кон нова урбана легенда дека фрлање на две парички ќе донесе љубов со убава римјанка (римјанец), а фрлање на три парички носи брак или развод. Популарна верзија е и дека треба да се фрлат три парички со левата рака преку десното раме.

Околу 3.000 евра се фрлаат во фонтаната секој ден.[7] Парите се користат за финансирање на супермаркет за сиромашните во Рим.[7] Сепак, постојано има обиди за крадење на при од фонтаната.[7][8][9]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Though other etymologies have been suggested, this is the straightforward modern etymology adopted by Pinto 1986 and others.
  2. The technical Italian term for such a "terminal fountain" is a mostra ("display"): Peter J. Aicher, "Terminal Display Fountains ("Mostre") and the Aqueducts of Ancient Rome" Phoenix 47.4 (Winter 1993:339-352).
  3. Pintochs. I and II.
  4. Hanns Gross, Rome in the Age of Enlightenment: the Post-Tridentine syndrome and the ancien régime. (Cambridge University Press) 1990:28.
  5. Gross, Hanns (1990). Rome in the Age of Enlightenment: the Post-Tridentine syndrome and the ancien regime. New York: Cambridge University Press. стр. 28. ISBN 0521372119.
  6. Hendrix, John (2003). History and Culture in Italy. Lanham, Maryland: University Press of America. стр. 79. ISBN 0761826289.
  7. 7,0 7,1 7,2 „Trevi coins to fund food for poor“. BBC News. 2006-11-26. Посетено на 2010-01-18.
  8. „Trevi coins row re-surfaces“. BBC News. 2003-10-08. Посетено на 2010-01-18.
  9. „Trevi fountain 'copycat' thieves arrested“. BBC News. 2002-08-09. Посетено на 2010-01-18.

Извори[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]