Палацо Барберини

Од Википедија — слободната енциклопедија
Палацо Барберини

Палацо Барберини (итал.Palazzo Barberini) е дворец (палацо) во Рим, посветен на семејството Барберини, кој се наоѓа на истоимениот плоштад во источниот дел од градот.

Палацото било изградено од страна на Мафео Барберини, кој откако станал папа, го добил името Урбан VIII. Во изградбата учетвувале три големи архитекти: Карло Мадерна, Франческо Боромини и на крајот Џан Лоренцо Бернини. По својот изглед дворецот е близок до маниризмот, како и до барокот. Околу дворецот, за првпат во папската историја била изградена и градина, која подоцна била уништена.

Изгледот на дворецот во XVIII век

По смртта на ппата Урбан VIII, дворецот бил конфискуван, но во 1653 му бил вратен на семејството Бернини. Посетителите на дворецот се восхитувале и се восхитуваат на моќта на семејството Бернини. Во него се наоѓа фреска на Пјетро де Кортони, античката Портландска вазна, Нилскиот мозаик и статуата на пијаниот сатир, а во подруиот се наоѓаат остатоци од Митреум.