Црква Санта Праседе

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Базилика Санта Праседе
Basilica di Santa Prassede all’Esquilino (италијански)
Basilica Sanctae Praxedis (латински)
Santa prassede 051218-01.JPG
Основни податоци
Место Италија Рим, Италија
Координати 41°53′46″ СГШ 12°29′55″ ИГД / 
Припадност Римокатоличка црква
Духовно-организациски статус базлика
Мрежно место Официјално мрежно место
Опис на градбата
Тип црква
Насоченост на фасадата SSE
Поставен темел 780
Завршен 822
Поединости
Должина 45 metres (150 ft)
Ширина 30 metres (98.425.196.850.394 ft)
Ширина (кораб) 17 metres (55.774.278.215.223 ft)

Базилика Санта Праседе (латински: Basilica Sanctae Praxedis, италијански: Basilica di Santa Prassede all’Esquillino) е тилуларна базилика која се наоѓа во Рим, Италија, во близина на папаската базилика Санта Марија Маџоре.

Христијанскиот објект сегашната форма го добил во времето на папа Адријан I во околу 780 година, а претходно била изградена на остатоците од некоја градба, за која се смета дека се наоѓаат останките на Света Пракседа и Света Пуденцијана, ќерки на Свети Пуд, првиот човек кој според традицијата Свети Павле го крстил и го прифатил христијанството во Рим. Двети христијански маченички биле убиени од страна на римските власти.

Базиликата во текот на 822 година била реновирена, односно во времето на Папа Пасхалиј I.