Универзитет „Фридрих Шилер“

Од Википедија — слободната енциклопедија

Универзитет „Фридрих Шилер“ (латински: Universitas Litterarum Jenensis) или Јенски универзитет — национален истражувачки универзитет сместен во Јена, Тирингија, Германија .

Основање[уреди | уреди извор]

Универзитетот бил основан во 1558 година и припаѓал на десетте најстари во Германија. Во 1934 година [1], тој бил именуван по Фридрих Шилер, професор по историја во времето на Јена кон крајот на 19 век. Со Ј. Г. Фихтеом, Ф. В. J. Шелином, Г. В. Ф. Хегел, Фридрих фон Шлегел и Карл Леонард Рајшенолд во наставниот кадар, Универзитетот во Јена бил центар на појавата на германскиот идеализам и раниот романтизам, во историјата позната како "јен романтизмот". Универзитетот имал добиено шест добитници на Нобелова награда, меѓу кои и Херберт Кремер, Нобелова награда за во 2000 година, а неговите познати доктори вклучуваат Готфрид Лајбниц, Карл Маркс и Артур Шопенхауер . Хегел ја напишал својата позната работа " Феноменологија на духот " како професор во Јен и хабилитирала со своите дванаесет тези во 1801 година. На Универзитетот присуствувале писатели како Фридрих Хелдерлин и Новалис, како и Герхарт Хауптман, кој за неговите драми бил заокружен со Нобеловата награда. Тој исто така привлечел имиња како Александар фон Хумболт, Гет и Бизмарк . Тука студирале познати филозофи на дваесеттиот век, како што се Карл Корч, Рудолф Карнап и Готлоб Фреге, кој за време на неговиот работен век на универзитетот добил репутација на еден од најголемите математичари и логичари во историјата на овие дисциплини. Ернст Хекел, како професор по биологија и зоологија во Јени, ја основал екологијата како наука и дадел значителен придонес во развојот на теоријата на еволуцијата . Оваа високообразовна институција одиграла значајна улога во презентирањето на српскиот јазик и култура во Европа, а во 1823 година му ја доделил на почесниот доктор на науки Вук Стефановиќ Караџиќ . Во 2004 година Универзитетот посмртно го украсил убиениот премиер на Србија, д-р Зоран Ѓинѓиќ .

Во првата половина на дваесеттиот век, Универзитетот Јен, во академската заедница познат по својот латински прекар Салан на реката Зала на која се наоѓа градот, бил еден од најпрестижните во светот, заедно со Оксфорд, Кембриџ и Хајделберг . Тој бил домашна институција на бројни научници и мислители, како што е Ервин Шредер, Нобелова награда за физика . Се сметаше за еден од најуспешните истражувачки центри во Европа, па во 1905 година имал библиотека со над 200.000 тома, важна астрономска опсерваторија, метеоролошки институт, ботаничка градина и некои од најмодерните клинички, анатомски и физички институти на континентот. Традиционалните традиции се карактеристични за германските универзитети, како што се академски мечување и процеси на членови на академската заедница.

Како градот Јена и универзитетот, таа доживеала значителни разурнувања за време на Втората светска војна, но никогаш не ја прекинала континуираната работа. За некое време, тој беше центар на проучувањето на дијалектичкиот материјализам . По завршувањето на студената војна и повторното обединување на Германија, универзитетот доживеал бум повторно по значителни инвестиции, и од федералната влада и од Карл Кејс, светски водач во оптичката индустрија, чиј центар е во Јена. Универзитетот тесно соработувал со четирите Макс Планк истражувачки институти сместени во градот, кој исто така е најголемиот работодавач. Денес тој е член на Коимбра Група, мрежа од најстари и најпрестижни европски универзитети.

Во 2016 година, на Универзитетот во Јена имало околу 23.600 студенти, од кои 2.276 странски, како и 340 редовни професори, од кои значителен број ја има и титулата академик. Бидејќи Јена е еден од класичните стари германски универзитетски градови, како што се оние во Хајделберг, Тибинген, Марбург, Фрајбург и Гетинген, студентската популација сочинува скоро една петтина од вкупното население на градот. Странските студенти се особено задоволни од квалитетот на наставата и студентскиот живот, а Универзитетот Фридрих Шилер, заедно со Универзитетот Георг Август во Гетинген, е единствениот германски добитник на Сертификатот за Најдобро меѓународно задоволство на студентите, со просечна оценка од 9,5 10 [2] . Заедно со Универзитетот во Лајпциг и Универзитетот Мартин Лутер во Хале и Витенберг, со кои имал јасна блиска соработка и постојана академска размена, се наоѓала научно-истражувачкиот центар на Централна и Источна Германија. Благодарение на универзитетот и бројни истражувачки институти, во 2008 година на Јени му беше доделена титулата "Германска наука Сити". Актуелниот ректор е проф. Д-р Валтер Розентал, 318. во речиси 460-годишната историја на универзитетот.

Алумни[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. [1] Архивирано на 20 март 2012 г., Посетено на 27. 4. 2013.
  2. [2], Посетено на 9. 12. 2016.

Литература[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]