Делчевска Котлина

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Пијанец)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Делчевската Котлина или Пијанецкотлина и историско-географска област во источниот дел на Македонија, во горниот тек на реката Брегалница[1].

Географски особености[уреди | уреди извор]

Котлината има меридијански правец на протегање (југсевер) во должина 15–16 км, а ширина 4–5 км. Пијанец е тектонска котлина што настанала помеѓу планините Влаина од исток, Голак од запад и ограноци од Осоговските Планини на север. Од соседната Беровска Котлина е одвоена со хорстот – планината Бејаз Тепе и образува целина наречена Беровско-делчевска Котлина. Зафаќа површина од 590 км2. Дното на котлината е на височина 560–580 м. Во текот на плиоценот во котлината егзистирало езеро, кое кон крајот на плиоценот и почетокот на плеистоценот, почнува да истекува преку најнискиот дел предиспониран со раседнување, помеѓу ограноците на Голак и на Осогово, при што е создадена длабоката клисура на Брегалница. Континенталната клима е погодна за развој на овоштарството посебно за сливарството[2].

Населени места во Пијанец[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. А. Стојмилов, „Физичка географија на Република Македонија“, ПМФ, Скопје, 2003.
  2. Д. Манаковиќ, Т. Андоновски, „Релјефни карактеристики на источна Македонија“, „Географски разгледи“, кн. 17,Скопје, 1979.