Отомански Тунис

Од Википедија — слободната енциклопедија
Eyalet-i Tunus
Ејалет на на Отоманското Царство

1574–1705

Знаме на Отомански Тунис

Знаме

Местоположба на Отомански Тунис
Местоположба на Отомански Тунис
Тунис во 1609
Главен град Тунис
Историја
 -  Основана 1574
 -  Укината 1705

Отомански Тунис претставувал територија на Отоманското Царство. Во 1516 година Османлиите започнале со заземање на Алжир од страна на браќата Барбароса. Првото османлиско освојување на Тунис се случило во 1516 година од страна на Хајредин Барбароса кој бил командант на османлиската флота во времето на Сулејман I. Сепак ова не било последното освојување на Тунис бидејќи Шпанија го зазела претходно а во 1574 година Тунис бил повторно освоен во времето на османлискиот султан Селим II.

Династијата Хусеинити во 1705 година дошла на власт и успеала да ја наметне земјата како суверена. И покрај тоа што Тунис продолжил да биде вазал на Османлиите, сепак таа имала голема автономија. Така, во земјата на петочната молитва се споменувал османлискиот султан, парите исто така биле правени во негова чест а амбасадорот годишно му давал подароци.

Во 1881 година Франција ја окупирала земјата која траела до 1956 година.

Поврзано[уреди | уреди извор]