Прејди на содржината

Отоманска Сирија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Османлиските територии што кореспондираат со сириските провинции се прикажани со виолетова боја

Отоманска Сирија се однесува на поделби на Отоманското Царство во рамките на Левант, обично дефинирана како регион источно од Средоземното Море, западно од реката Еуфрат, северно од Арапската Пустина и јужно од планините Таур.[1]

Османлиската Сирија била организирана од Османлиите по освојувањето од мамeлуците на почетокот на 16 век како единствен пашалак (провинција) на Дамаск . Во 1534 година, пашалакот Алеп бил поделен на посебна администрација. Триполи бил формиран надвор од провинцијата Дамаск во 1579 година, а подоцна Адана бил разделен од Алеп. Во 1660 година, бил основан пашалак Сафед и кратко потоа бил преименуван во Сидонски пашалак; во 1667 година, Емиратот на планината Либан добил посебен автономен статус во провинцијата Сидон, но бил укинат во 1841 година и конфигуриран во 1861 година како Мутасарифат Либан Сириските ејалети подоцна биле трансформирани во вилаети, и тоа: Сириски вилает, Алепски вилает и Бејрутски вилает, по реформите во Танзиматот во 1864 година. Конечно, во 1872 година, Ерусалимскиот мутасарифат бил поделен од вилаетот во Сирија во автономна администрација со посебен статус.

Историја[уреди | уреди извор]

Поглед на Латакија
Поглед на Витлеем

Пред 1516 година, Сирија (регионот) била дел од Мамелучкиот Султанат со седиште во Долен Египет. Османлискиот султан Селим I ја освоил Сирија во 1516 година откако ги победил Мамелуците во Битката кај Марџ Дабик кај Алеп во северна Сирија. Селим го продолжил својот победнички поход против Мамелуците и го освоил Египет во 1517 година по Битката кај Ридание, со што се ставило крај на Мамелучкиот Султанат.

Административни поделби[уреди | уреди извор]

Кога првпат ја освоил Сирија во 1516 година, Селим ги задржал административните поделби од периодот Мамелуците непроменети. Откако се вратил од Египет во јули 1517 година, тој ја реконструирал Сирија во една голема провинција или ејалет по име Шам (арапски / турски „Сирија“). Ејалетот бил поделен на неколку области или санџаци.

1549–1663[уреди | уреди извор]

Во 1549 година, Сирија била реорганизирана во два ејалети. Северниот санџак на Алеп станал центар на новиот Ејалет на Алепо. Во тоа време, двата сириски ејалети биле поделени на следниов начин:

 • На Алеп (арап. إيالة حلب )
  • Санџак Алеп (حلب)
  • Санџак Адана (أضنة)
  • Санџак Аблистан ( Мараш (مرعش))
  • Санџак Аинтаб (عينتاب)
  • Санџак Бирејик (البيرة) ( Урфа (أورفة))
  • Санџакот Килис (كلز)
  • Санџак Маара (معرة النعمان)
  • Санџак Хама (حماة)
  • Санџак Саламија (سلمية)
  • Санџак Хомс (حمص)
 • На Дамаск ( арап. إيالة دمشق )
  • Санџак Дамаск (دمشق)
  • Санџак Триполи (طرابلس)
  • Санџак Ако (عكا)
  • Санџак Сафад (صفد)
  • Санџак Наблус (نابلس)
  • Санџак Ерусалим (القدس)
  • Санџак Лаџун (اللجون)
  • Санџак Салт(السلط)
  • Санџак Газа (غزة)

Во 1579 година бил основан Ејалетот Триполи (турски: Trablusşam; арап. طرابلس الشام). Во тоа време, ејалетите се состоеле од:

Тартус во османлиска Сирија, насликан од Лујџи Маер

Ејалетот Алеп ги опфаќал санџаците во Алеп, Адана, Мараш, Аинтаб и Урфа .

Ејалет Триполи ги вклучувал санџаците во Триполи, Латакија, Хама и Хомс .

Ејалетот Дамаск опфаќал санџаците од Дамаск, Бејрут, Сидон, Ако, Сафад, Наблус, Ерусалим, Газа, Хауран и Маан

Во 1660 година, бил основан Ејалетот Сафад . Подоцна бил преименувано во Ејалет Сидон, а подоцна и во Ејалет Бејрут .

1833–1840[уреди | уреди извор]

Карта на 1851 година на Османлиска Сирија, на која се прикажани ејалетите во Алеп, Дамаск, Триполи, Ако и Газа .
Карта на 1851 година на Османлиска Сирија, на која се прикажани ејалетите - Дамаск, Триполи, Ао и Газа .

Во 1833 година, сириските провинции биле предадени на Мухамед Али од Египет со договорот од Кутахија. Ферманот изјавил дека „Владите на Кандија и Египет се предаваат на Мухамед Али Паша. И во врска со неговото специјално тврдење, јас му ги дадов провинциите Дамаск, Триполи во Сирија, Сидон, Сафет, Алеп, областите Ерусалим и Наблус, со однесување на аџиите и заповедите на Черде (годишно принесување на гробот на пророкот). Неговиот син, Ибрахим, повторно има титула Шеик и Харем од Мека, и областа Џеда; и подалеку, јас се согласив во неговото барање округот Адана да го управува Министерството за финансии на Таур, со титула Мохасил. “ [2]

„драматично отуѓување на муслиманите од христијаните. Првите негодуваа за имплицитната загуба на надмоќ и повторено ги напаѓаа и масакрираа христијанските заедници - во Алеп во 1850 година, во Наблус во 1856 година и во Дамаск и Либан во 1860 година. Меѓу долгорочните последици од овие горчливи внатрешни конфликти беа појавата на Либан во кој доминираа христијаните во 20 - 40-тите години и длабокиот расцеп меѓу христијанските и муслиманските палестински Арапи додека се соочуваа со приливот на ционисти по Првата светска војна „ [3]

1861[уреди | уреди извор]

По масакрот врз илјадници христијански цивили за време на судирот во Либан во 1860 година и под растечки европски притисок, главно од Франција, еден османлиски указ издаден во 1861 година го трансформирал „Ал Каимакумијатин“ или близнакот / двојниот Кајмакамат, поранешниот режим заснован на религиозни правила, доведувајќи до граѓанска војна, во Мутасарифатот на планината Либан, управуван од мутасариф, кој, според законот, морал да биде нелибански христијанин.

1864[уреди | уреди извор]

Како дел од реформите во Танзиматот, еден османлиски закон усвоен во 1864 година предвидувал стандардна провинциска администрација низ целото царство со ејалетите да стануваат помали вилаети, управувани од валии (гувернер) сè уште назначени од Високата порта, но со нови провинциски собранија кои учествуваат во администрацијата .

1872–1918[уреди | уреди извор]

„Независен“ санџак од Ерусалим прикажан во рамките на османлиските административни поделби на источносредоземниот брег по реорганизацијата од 1887–88 година
Османлиска Сирија до Првата светска војна. Тековните граници се во сиво.

Во 1872 година Ерусалим и околните градови станале Мутасарифатство Ерусалим, добивајќи посебен административен статус.

Од 1872 година до Првата светска војна, поделбите на Османлиска Сирија биле:

 • Алепски вилает (арап. ولاية حلب)
 • Санџак Зор (арап. سنجق دير الزور)
 • Бејрутски вилает (арап. ولاية بيروت)
 • Сириски вилает (арап. ولاية سورية)
 • Мутасарифатство на планината Либан (арап. متصرفية جبل لبنان)
 • Мутасарифатство Ерусалим (арап. متصرفية القدس الشريف)
 • Мутасарифатство Керак (од 1895) (арап. متصرفية الكرك)

Санџакот Зор и најголемиот дел од вилаетот Алеп може да бидат вклучени или не во Османлиска Сирија. Географскиот речник на светот, објавен во 1906 година, ја опишува Сирија како:

„земја во [југозапад] дел од Азија, која претставува дел од Турското Царство. Се протега на исток од Средоземното Море до реката Еуфрат и Сириската пустина (продолжување на север кон Арапската пустина) и јужно од Алма-Даг (антички Аманус), еден од опсезите на Таур, до границите на Египет (Истмус од Суец) Лежи помеѓу паралелите на 31° и 37° [северна географска ширина]. Го сочинува вилаетот Сирија (Сурија) или Дамаск, вилаетот Бејрут, [југозапад] дел од вилаетот Алеп и Мутасарифатство Ерусалим и Либан.

Палестина е вклучена во [земјата] Сирија, која се состои од Мутасарифатство ЕрусалимМутасарифатство Ерусалим и дел од вилаетите на Бејрут и Сирија.

Назначувањето Сирија, понекогаш се користи во поширока смисла на зборот" [4]

За Сирија во 1915 година, британски извештај вели:

„Терминот Сирија во тие денови генерално се користеше за да се означи целата географска и историска Сирија, односно целата земја што лежи меѓу планините Таур и Синајскиот полуостров, кој беше составен од дел од Вилаетот Алеп, Вилаетот Бајрут, Вилаетот Сирија, Сањакот Либан и Сањакот Ерусалим. Тоа го вклучуваше тој дел од земјата, кој потоа беше одвоен од него за да ја формира мандатната територија на Палестина “.

Извори[уреди | уреди извор]

 • Бајајат, Фадил, Османлиската држава во арапски план (на арапски јазик; 2007)
 • Јохан Лудвиг Буркхард, Патувања во Сирија и Светата земја, Додаток II: За политичките поделби на Сирија

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]