Валија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мухамед Али Паша, валија на Отомански Египет

Валија е турски збор и може да се преведе како управител, гувернер. Валиите управувале со вилаети и имале ранг на паша, што е еднакво на генерал во војската.