Национален парк Цирцео

Од Википедија — слободната енциклопедија
Националниот парк Цирцео
МестоЛацио
Најблизок градСан Фелице Цирцео
Координати41°14′6″N 13°3′50.4″E
Воспоставен(а)1934
Управно телоМинистерство за животна средина
Мрежна страницаwww.parks.it/parco.nazionale.circeo/Eindex.html
Типична писцина во обичната шума на паркот.

Националниот парк Цирцео е италијански национален парк основан во 1934 година. Зафаќа појас на крајбрежна земја од Анцио до Терасина, вклучувајќи и сектор од шума во копното Сан Феличе Цирчео и островот Заноне.

Паркот е основан по наредба на Бенито Мусолини, по совет на сенаторот Рафаеле Бастианели, за да се зачуваат последните остатоци од Понтинските мочуришта кои беа рекултивирани во тој период. Тој е единствениот национален парк во Италија кој зафаќа само рамничарска и крајбрежна област. Стигнува од приближно Понтинија на север до Сабаудија на југ.[1]

Територија[уреди | уреди извор]

Паркот може да се подели на пет главни живеалишта: шума, гребенот, приморската дина, влажната област и островот Заноне.

Шумска површина[уреди | уреди извор]

Шумата вклучена во паркот, зафаќа груб квадратен сектор помеѓу државниот пат SS 148 Pontina и брегот на San Felice Circeo, е последната реликвија на таканаречената античка „Selva di Terracina“, која некогаш зафаќала голем дел од она што е сега. централната провинција Латина.Сега сведена на површина од в. 3.300 хектари, и онака е најголемата обична шума во Италија.

Медитерански навивачки палми во јужните падини на планината Кирцео.

Се одликува со необични риби („базени“), привремени мочурливи области кои се формираат во есенската сезона поради акумулација на дождовница и Лестре, каде што некогаш реткото население ги градело своите села. Вегетацијата вклучува грмушки од макија, континентални видови како што се турскиот даб, фраксинус и обичниот даб, како и типични медитерански дрвја вклучувајќи го дабот, ловоровиот ловоров и дабот плутар.

Подлогата е исто така богата, со обичен глог, црн трн, диви јаболкници, круши и јагоди, ерика, Дива шимширка и многу други.

Зрнестата вегетација овозможува присуство на богата фауна, вклучувајќи дива свиња, елен лопатар, зајак, европски јазовец, црвена лисица, ласица, зелена камшичка змија, Natrix maura, копно и мочуриште желки, Тритурус тритон, крастава жаба и жаба меѓу другите.

Езеро[уреди | уреди извор]

Планината Кирцео гледана од плажата дини во Сабаудија, Италија.

Ртот на Кирцео, со максимална висина од 541м, е мезозојски варовнички - доломитски масив со чудна островска форма и го дава своето име на целиот парк.

Пештерата Имписо .

Од натуралистичка гледна точка, може да се подели на два различни сектори. Северните падини на гребенот имаат повлажна клима и се покриени со густа грмушка од даб во горниот сектор, која, на пониските висини, е поврзана со црн јасен, Ostrya carpinifolia, благун и сладун . Долниот дел вклучува ерика, метла и јагода, додека каде што планината се спушта до рамнината е 25 ха плута дабово дрво. Јужните падини имаат поблага клима и се одликуваат со медитеранска карпеста вегетација (дабовка, феникиска смрека, дрво еуфорбија, миртус, пистациа лентискус, рузмарин и ерика, додека меѓу пониските растенија се Crithmum, Смил и различник.

Дивиот свет, настрана од европскиот јазовец, дивата свиња и буковата куна, вклучува и бројни видови птици како што се див сокол и обична вестра.

Меѓу бројните крајбрежни пештери од натуралистички интерес се Грота Гатари, каде што во 1939 година бил пронајден череп на неандерталец, „Пештерата на козите“, „Пештерата Фоселоне“, и „Пештерата Бреј“. втората била населена од неандерталецот.

Крајбрежната дина на паркот.

Морски дини[уреди | уреди извор]

Паркот е дом на 22 км долга крајбрежна песочна лента, од варовничките карпи на планината Кирцео, во кореспонденција на караулата Торе Паола, до Капо Портиере. Песокот, е ситен и фин и поддржан од типична грмушка од маки со максимална длабочина од 27 метри. Делот поблиску до морето е дом на кратка вегетација, каде се сместени голем број на мали диви животни, вклучувајќи го европскиот јазовец, лисици, гуштери и бубачки.

Подалеку од морето има поголеми растенија, како што се бодликавата смрека и мастика, до вистински дрвја како што се поморскиот бор и дабот, или, во близина на езерата (видете го следниот дел), евла, јасен, топола и врба.

Влажни области[уреди | уреди извор]

Воздушен поглед на крајбрежните езера.

Влажната област на паркот Circeo вклучува четири крајбрежни солени езера: Паола, Капролаце, Моначи и Фољано, кои се останати од Понтинските мочуришта и во моментов се дом на огромен див свет на водни птици (говеда, жерав, гуска, северен лапинг), како и на ретки видови како што е барска желка. Со максимална длабочина од два метри, тие се поврзани со морето преку низа канали.

Други видови присутни во областа вклучуваат јазовец, дива свиња, лисица, гребен поркупен, дива ласица и европски еж Вегетацијата ја сочинуваат, на бреговите на езерата, саликорнија (Arthrocnemum glaucum), инула и тамарис меѓу другите.

Освен езерата, има уште некои помали мочурливи области во кои се практикува да се одгледува италијанско медитеранско овчарство на биволи.

Заноне[уреди | уреди извор]

Заноне е мал остров кој му припаѓа на архипелагот Понцијано, припоен кон паркот во 1979 година. Ненаселен, тој е покриен со дабови шуми и дабови и е единствениот остров во архипелагот што ја задржал својата оригинална вегетативна покривка. Ги вклучуваат: мастика, миртус, обична метла, ерика, еуфрбија, јагода и лавор.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Joolen, Ester. „Parco Nazionale del Circeo“ (PDF). Parco Nazionale del Circeo. Посетено на 19 August 2022.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]