Црн јасен

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Црн|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Црн јасен
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Црн
Вид: Црн јасен
Биномен назив
Црн јасен
Manna ash

South European flowering ash
Foliage and flowers
Научна класификација edit
Царство: Plantae
Оддел: Tracheophytes
Оддел: Angiosperms
Оддел: Eudicots
Оддел: Asterids
Ред: Lamiales
Семејство: Oleaceae
Род: Fraxinus
Класа: Fraxinus sect. Ornus
Вид:
F. ornus
Биномен назив
Fraxinus ornus

Distribution map
Црн јасен

Црн јасен (латински: Fraxinus ornus), или јужноевропски цветен пепел, бил вид на Јасен пронајден во јужна Европа и југозападна Азија, од Шпанија и Италија на север до Австрија и Чешка, и на исток преку Балканот, Турција и западна Сирија до Либан и Ерменија.[1][2][3]

Опис[уреди | уреди извор]

Црниот јасен било листопадно дрво со средна големина кое растело до 15 до 25 м високо со стебло до пречник од 1 м. Кората била темно сива, останувала мазна дури и на стари дрвја.

Пупките биле бледо розово-кафеави до сиво-кафеави, со густа покривка од кратки сиви влакна.

Листовите биле во спротивни парови, шилести, 20 до 30 см долги, со 5 до 9 летоци; ливчињата биле широки јајцевидни, 5 -10 мм долги и 2-4 см широки, со ситно назабена и брановидна маргина, и кратки, но различни petiolules 5-15 мм долги, есенската боја била променлива, жолта до виолетова.

Цветовите се произведувале во густи паники 10-20 см долго откако новите лисја ќе се појавеле на крајот на пролетта, секој цвет со четири тенки кремасти бели ливчиња 5-6 мм долги тие се опрашувале со инсекти.

Плодот бил витка самара 1,5-2,5 см долго, семето 2 мм широко и крилото 4-5 мм широки, зелен а зреел кафеав.[1][4][5]

Одгледување и употреба[уреди | уреди извор]

Црниот јасен често се одгледувал како украсно дрво во Европа северно од неговиот роден опсег поради своите украсни цвеќиња - видот понекогаш се нарекувал и „цветен пепел“. Некои култивирани примероци биле накалемени на подлоги на Fraxinus excelsior, со често многу забележлива промена на кората на линијата на калемењето до пукнатината на кората на видот на подлогата.[4]

Зашеќерен екстракт од сокот може да се добие со рез на кората,[1] ова било споредувано во доцниот средновековен период (посведочено од околу 1400 н.е.[6] ) со библиската мана, што го довело до англиското име на дрвото и некои од народните имиња од неговата родна област ( fresno del maná во шпански, frassino da manna на италијански). Всушност, шеќерот маноза и шеќерниот алкохол манитол ги добиваат своите имиња од екстрактот.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 Rushforth, K. (1999). Trees of Britain and Europe. Collins ISBN 0-00-220013-9.
  2. Flora Europaea: Fraxinus ornus
  3. Med-Checklist: Fraxinus ornus
  4. 4,0 4,1 Mitchell, A. F. (1974). A Field Guide to the Trees of Britain and Northern Europe. Collins ISBN 0-00-212035-6
  5. Mitchell, A. F. (1982). The Trees of Britain and Northern Europe. Collins ISBN 0-00-219037-0
  6. Oxford English Dictionary

Надворешни врски[уреди | уреди извор]