Калемење

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Калемење — еден од начините на вегетативно размножување кај растенијата. Со калемење по вештачки пат се спојуваат два дела од исти или од различни видови на растенија. Често пати заради неродност, воведување нова перспективна сорта или др. се укажува потреба од калемeње на растенијата. По калемењето, делот од растението што се наоѓа во почвата на кој се врши калемење се нарекува подлога, делот се калеми на подлогата се нарекува калем (питомка). Kалемeњето на овошките најчесто се изведува рано напролет, пред или во почетокот на вегетацијата, воглавно во март-април кога нема соко - движење и лесно се одвојува кората, но некои начини на калемење се вршат во напредна вегетација.