Млечки (род)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Млечки
Euphorbia serrata
Научна класификација
Царство: Растенија
Ред: Малпигиовидни
Семејство: Млечки
Потсемејство: Euphorbioideae
Род: Euphorbia
К. Линеј
Типски вид
Euphorbia antiquorum
К. Линеј
Подродови

Chamaesyce
Esula
Euphorbia
Rhizanthium
и види подолу

Синоними[1]
Млечка како мало дрво: Euphorbia dendroides

Млечката (научно: Euphorbia) ― голем и разновиден род на скриеносеменици од семејството млечки (Euphorbiaceae). Некои млечки се комерцијално широко достапни, како што се божиќните ѕвезди. Некои најчесто се одгледуваат како украсни растенија, или се собираат и се високо ценети поради естетскиот изглед на нивните уникатни цветни структури, како што е растението Euphorbia milii. Млечките од пустините на Јужна Африка и Мадагаскар еволуирале физички особености и облици слични на кактусите од Северна и Јужна Америка, така што тие (заедно со разни други видови растенија) честопати погрешно се нарекувани кактуси.[2] Некои се користени како украсни растенија во уредувањето на површината, поради убавите или впечатливи блици и отпороност на суша и топлина.[3][4]

Еуфорбиите може да бидат во облик на мали годишни растенија до големи и долговечни дрвја.[4] Родот има над[3] или околу 2.000 членови,[5] што го прави еден од најголемите родови на цветни растенија.[6][7] Исто така, има еден од најголемите опсези на бројот на хромозоми, заедно со Rumex и Senecio.[6] Euphorbia antiquorum е типски вид во родот млечки.[8] За прв пат биле опишани од Карл Линеј во 1753 година во Species Plantarum.

Растенијата имаат заеднички особености, како отровен, млечен, бел сок кој личи на латекс и необични и уникатни цветни структури.[3] Родот може да се опише според својствата на генските секвенци на неговите членови или според обликот и обликот (морфологија) на неговите соцветија или цветови. Кога се гледа како целина, соцветието изгледа како еден цвет (псеуданциум).[3] Има уникатен вид псеуданциум, наречен цијатиум, каде што секое цвеќе во соцветието е смалено на најголиот суштински дел потребен за полово размножување.[3] Поединечните цвеќиња се или машки или женски, при што машките цвеќиња се сведени само на прашник, а женките на толчник.[3] Овие цвеќиња немаат чашкини ливчиња или други делови што се типични за цвеќиња во други видови растенија.[3] Структурите што го поддржуваат соцветието и другите структури под нив еволуирале за да ги привлечат опрашувачите со нектар или со облици и бои што е особено и кај други цвеќиња. Тоа е единствениот род на растенија што ги има сите три вида фотосинтеза, CAM, C3 и C4.[3]

Опис[уреди | уреди извор]

Растенијата се едногодишни, двегодишни или повеќегодишни тревести, дрвенести грмушки или дрвја со отровен млечен латекс. Корените се фини или дебели и месести или тубуларни. Многу видови се повеќе или помалку месести, трнливи или голи. Главното стебло, а најчесто и страничните на месестите видови се дебели и 15-19 см високи. Листопадните  листовите може да бидат наспрамни, наизменични или спирално поставени. Кај месестите видови, листовите се претежно мали и краткотрајни. Стипулите се претежно мали, делумно трансформирани во боцки или жлезди, или недостасуваат.

Избрани видови[уреди | уреди извор]

Видете Список на видови млечки за целосен список.

Подродови[уреди | уреди извор]

 • Esula
 • Chamaesyce
 • Rhizanthium
 • Euphorbia

Галерија[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Euphorbia L.“. Plants of the World Online. Board of Trustees of the Royal Botanic Gardens, Kew. 2017. Посетено на 11 мај 2022.
 2. „Cacti or Not? Many succulents look like cacti, but are not“. CactiGuide.com. Посетено на 9 мај 2022.
 3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 3,7 „Euphorbia PBI - Project Description“. Planetary Biodiversity Inventory (PBI). Посетено на 9 мај 2022.
 4. 4,0 4,1 „Euphorbia“. Fine Gardening. The Taunton Press, Inc.
 5. „World Checklist of Selected Plant Families (WCSP)“. Kew Science. Кралски ботанички градини (Кју). Посетено на 9 мај 2022.
 6. 6,0 6,1 „Species diversity, ecology and evolution in a primitive Angiosperm genus:Hibbertia (Dilleniaceae)“. Plant Syst. Evol. 125 (3): 139–154. 1976. doi:10.1007/BF00986147.
 7. „Euphorbia botany lesson“. Houzz. 30 јуни 2010. Посетено на 9 мај 2022.
 8. Carter, S. (2002). Euphorbia. Во Eggli, U. (уред.). Dicotyledons. Illustrated Handbook of Succulent Plants. 5. Springer. стр. 102. ISBN 978-3-540-41966-2.
 9. Euphorbia balsamifera. Flora de Canarias. Посетено на 9 мај 2022.
 10. „Leafless milk hedge“. Flowers of India. Посетено на 9 мај 2022.
 11. Euphorbia canariensis. Flora de Canarias. Посетено на 9 мај 2022.
 12. Euphorbia coerulescens
 13. „Leafy milk hedge“. Flowers of India. Посетено на 9 мај 2022.

Дополнителна книжевност[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]