Прејди на содржината

Латекс

Од Википедија — слободната енциклопедија
Екстракција на латекс од дрво, за употреба во производство на гума

Латекс - стабилна дисперзија (емулзија) на полимерни микрочестички во воден раствор . Пронајден е во природата, но синтетичките латекси можат да се направат со полимеризирање на мономер како што е стиренот што емулгирал со сурфактанти .

Латекс како што се наоѓа во природата е млечна течност која се наоѓа во 10% од сите цветни растенија (ангиосперми).[1] Тоа е комплексна емулзија која се состои од белковини, алкалоиди, скроб, шеќери, масла, танини, смоли и непца кои коагулираат при изложеност на воздух. Обично се ексудира по повредата на ткивото. Во повеќето растенија, латексот е бел, но некои имаат жолта, портокалова или црвена латекс. Од 17 век, латекс се користи како термин за течна супстанција во растенијата.[2] Служи главно како одбрана против тревојадни инсекти. Латекс не треба да се меша со растителни пиперки; тоа е посебна супстанција, одделно произведена и со посебни функции.

Зборот латекс се користи и за природна латексна гума, особено на не-вулканизирана гума. Таков е случајот со производи како латекс ракавици, кондоми од латекс и облека од латекс.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Anurag A. Agrawal; d Kotaro Konno (2009). „Latex: a model for understanding mechanisms, ecology, and evolution of plant defense Against herbivory“. Annual Review of Ecology, Evolution, and Systematics. 40: 311–331. doi:10.1146/annurev.ecolsys.110308.120307.
  2. Paul G. Mahlberg (1993). „Laticifers: an historical perspective“. The Botanical Review. 59 (1): 1–23. doi:10.1007/bf02856611. JSTOR 4354199.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]