Танин

Од Википедија — слободната енциклопедија

Танините се астрингентни, полифенолни биомолекули кои се врзуваат и ги преципитираат белковините и разни други органски соединенија, вклучувајќи ги и аминокиселините и алкалоидите.

Структура и класи[уреди | уреди извор]

Постојат три главни класи на танини. Подолу се прикажани градивните единици на секоја класа.

Основна единица: Gallic acid.svg
Гална киселина
Flavon.svg
Флавон
Phloroglucinol structure.png
Флороглуцинол
Класа/Полимер: Хидролизирачки танини Нехидролизирачки
или кондензирани танини
Флоротанини
Извори Растенија Растенија Кафеави алги