Гална киселина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Гална киселина
Skeletal formula
Space-filling model of gallic acid
Назнаки
149-91-7 Yes check.svgОк
5995-86-8 (monohydrate) Yes check.svgОк
ChEBI CHEBI:30778 Yes check.svgОк
ChEMBL ChEMBL288114 Yes check.svgОк
ChemSpider 361 Yes check.svgОк
EC-број 205-749-9
5549
3Д-модел (Jmol) Слика
KEGG C01424 Yes check.svgОк
PubChem 370
RTECS број LW7525000
UNII 632XD903SP Yes check.svgОк
48339473OT (monohydrate) Yes check.svgОк
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед White, yellowish-white, or
pale fawn-colored crystals.
Густина 1.694 g/cm3 (anhydrous)
Точка на топење
1.19 g/100 mL, 20°C (anhydrous)
1.5 g/100 mL, 20 °C (monohydrate)
Растворливост soluble in alcohol, ether, glycerol, acetone
negligible in benzene, chloroform, petroleum ether
log P 0.70
Киселост (pKa) COOH: 4.5, OH: 10.
-90.0·10−6 cm3/mol
Штетност
Опасности по здравјето Irritant
NFPA 704
NFPA 704.svg
0
1
 
 
LD50 5000 mg/kg (rabbit, oral)
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (провери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Галната киселина (или 3,4,5-трихидроксибензоева киселина) е трихидроксибензоева киселина со хемиска формула C6H2(OH)3CO2H. Класифицирана е како фенолна киселина. Присутна е во руј, хамамелис, листови од чај, кора од даб и други растенија.[1] Претставува бела, цврста супстанца, иако често примероците се со кафена боја поради делумната оксидација. Солите и естрите на галната киселина се познати како „галати“.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Haslam, E.; Cai, Y. (1994). „Plant polyphenols (vegetable tannins): Gallic acid metabolism“. Natural Product Reports. 11 (1): 41–66. doi:10.1039/NP9941100041. PMID 15206456.