Прејди на содржината

Смил

Од Википедија — слободната енциклопедија
Жолт смил
Научна класификација [ у ]
Царство: Растенија
клад: Скриеносеменици
клад: Евдикоти
клад: Астериди
Ред: Ѕвездовидни
Семејство: Главоцветни
Род: Смил
Вид: Жолт смил
Научен назив
Helichrysum arenarium
(L.) Moench, 1794
Ботаничка илустрација

Смил или жолт смил (науч. Helichrysum arenarium) — лековито растение со жолти ситни цветови, што расте на песокливи планински ливади.[1]

Како повеќегодишно растение, средната висина на смилот е 0,3 м.

Неговите листови се рамни, пониските имаат елипсовиден облик, а повисоките се прави. Влакнести се од двете страни.

Главите на цветовите се распоредени во лабав крст. Широки се 3 до 4 мм и се со светла златно-жолта боја.

Смилот се наоѓа од Источна Франција до Данска, но и на планините во Узбекистан на песокливите падини. Исто така распространет е по Далматинското Крајбрежје во Хрватска, каде мештаните редовно го берат и го продаваат во летните месеци.

Употреба

[уреди | уреди извор]

Чајот од светло-жолтите цветови се користи во лекувањето на болести на жолчното кесе и како диуретик во лекување на ревма и циститис.

Цветот исто така се користи како состојка во билните овошни чаеви.

Сувото растение често се користи за украсување заедно со, или наместо, растението од неговото семејство Helichrysum bracteatum.

Занимливости

[уреди | уреди извор]

Заради убавината и мирисот на цветот, на децата им се даваат имиња кои произлегуваат од неговото име – Смиле и Смилка.

  1. Велковска, Снежана; Конески, Кирил (2011). Толковен речник на македонскиот јазик. V. Скопје: Институт за македонски јазик„Крсте Мисирков“. стр. 458. ISBN 978-608-220-016-3.