Ласици

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ласици (латински: Mustela) се род на цицачи од семејството на куни. Родот вклучува 17 видови, од кои попознати се малата ласица (или црвена ласица), големата ласица (или хермелин) и долгоопашката ласица. Ласиците ги населуваат сите континенти освен Антарктикот и Австралија.

Опис[уреди | уреди извор]

Должината на телото на ласицата (Mustela) се движи од 17,3 до 21,7 сантиметри, при што женките се помали од мажјаците.[1] По правило, горниот дел од крзното им е црвен или кафеав, а стомакот бел. Кај некои видови, популациите кои живеат на повисоки надморски височини се митат во зима, по што остануваат покриени со бело крзно. Тие имаат издолжени витки тела, кои им овозможуваат да го следат пленот во јами. Нивната опашка е долга од 3,4 до 5,2 сантиметри.[1]

Ласиците се хранат со помали цицачи и некогаш се сметаа за штетници, бидејќи некои видови убиваа живина и домашни зајаци. Од друга страна, ловат и убиваат голем број глодари (кои се штетници).

Видови[уреди | уреди извор]

Видови од родот ласица (Mustela):[2]

 • Амазонска ласица
  (-{Mustela african}-a)
 • Планинска ласица или солонгој
  (-{Mustela altaica}-)
 • Голема ласица или хермелин
  (-{Mustela erminea}-)
 • Степски твор
  (-{Mustela eversmannii}-)
 • Колумбиска ласица
  (-{Mustela felipei}-)
 • Долгоопашеста ласица
  (-{Mustela frenata}-)
 • Јапонска ласица или итатси
  (-{Mustela itatsi}-)
 • Жолтостомачна ласица или индијски солонгој
  (-{Mustela kathiah}-)
 • Европски визон (или европски нерц, европска видрица)
  (-{Mustela lutreola}-)
 • Индонезиска планинска ласица
  (-{Mustela lutreolina}-)
 • Црноног твор
  (-{Mustela nigripes}-)
 • Мала ласица или црвена ласица
  (-{Mustela nivalis}-)
 • Малезиска ласица
  (-{Mustela nudipes}-)
 • Твор
  (-{Mustela putorius}-)
 • Сибирска ласица
  (-{Mustela sibirica}-)
 • Ригаста ласица
  (-{Mustela strigidorsa}-)
 • Египетска ласица
  (-{Mustela subpalmata}-)

Американската визон (или американска визон, американска видра) и изумрената морска видра (или морска визон, морска визон) беа вклучени во родот Weasel до 1999 година. под имињата и кога се класифицирани во посебен род.[3]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 "The Weasel". The Mammal Society.
 2. Integrated Taxonomic Information System
 3. Abramov, A.V. (1999). "A taxonomic review of the genus Mustela (Mammalia, Carnivora)". Zoosystematica Rossica, pp. 357-364

Литература[уреди | уреди извор]

 • Abramov, A.V. (1999). „"A taxonomic review of the genus Mustela (Mammalia, Carnivora)"“. Zoosystematica Rossica. 8 (2): 357–364.