Прејди на содржината

Сладун

Од Википедија — слободната енциклопедија
Стебло од слад во ботаничката градина во Познан .

Сладун ( латински: Quercus frainetto) е вид на високо листопадно дрво од родот даб . Народни имиња за Сладун се Благун, граници, големи граници, плоскаш.

Распространетост[уреди | уреди извор]

Слад е дрво на Југоисточна Европа и еден дел од Мала Азија . Според својата област, тој припаѓа на балканскиот цветен елемент, со фокус на областа на поранешна Мизија (Србија и Бугарија). Во Европа, тој достигнува на север до границата на Унгарија, Романија и Украина и на југ до Пелопонез . Исто така се наоѓа на некои места во јужна Италија . Стигнува на исток до Бесарабија .[1]

Сладун во Србија[уреди | уреди извор]

Во Србија, Сладун е дел од климатогената заедница на дабовиот појас, односно шумата од слад и цера ( Quercetum frainetto - cerris Rudski 1949). Оваа заедница опфаќа големи области на нашата земја ( Шумадија ), ширејќи се во Босна, Црна Гора, Македонија и Бугарија .[1] Фактот дека сладот е далеку поценет како техничко дрво отколку цера влијаеше на тоа да биде повеќе исечен.[2]

Изглед[уреди | уреди извор]

Сладот расте до висина од 30 m и достигнува дебелина на трупот до 1 m. По само 5 години, на младите стебла се јавува мртва кора. Кората е потенка отколку кај педаговите, со посветла боја и обично со надолжни и попречни плитки пукнатини. Младите гранчиња се релативно густи и влакнести. Сладот развива широка и прилично густа, заоблена крошна.[1][2]

Пупките се големи, влакнести. Тие се натрупуваат на врвот на гранките, како и на лисјата. Лисјата се едноставни, наизменично распоредени на гранките. Тие се големи, превртени овални, долги до 20-30 см, во форма на срце или исправени во основата, на многу кратки (3-8 см) влакнести стебленца. Работ е длабоко решеткаст, со 6-10 симетрични лобуси заострени кон врвот. Реверсот на листот е меко влакнест.[1][3]

Цветовите се еднополови. Машките рабници се прилично долги, до 12 см, ретко влакнести. Женските цветови се влакнести и седат на обичен краток труп. Цветаат во април и мај.[1][3]

Плодовите се натрупуваат на врвовите на гранките, како и на лисјата. Обината е јајцевидна, долга 15-30 см, 2-3 пати подолга од куполата, на кратко стебленце. Куполата е полутопчеста, има сиви, тесно прилагодени, влакнести скали, кои го преминуваат работ на горниот дел. Зрее во октомври истата година.[1][3] Се раѓа обилно на секои 5-8 години.[4]

Живеалиште[уреди | уреди извор]

Запис - Природен споменик од Дабовиот слад во селото Тулеш, општина Аранѓеловац

Сладун се искачува до 1.000 метри надморска височина. Главно расте на подлабоки и прилично суви почви, како што се шума, смоница, но исто така и псевдолог со кисела реакција. Ксеротермикот е вид на преодна област помеѓу источниот Медитеран и југозападните степи .

Употребата[уреди | уреди извор]

Дрво[уреди | уреди извор]

Дрвото од слад е густо, прстените се впечатливи, порозни во форма на прстен. Бојата на дрвото е бело-жолтеникава, а јадрото е жолтеникаво-кафеаво. Дрвото од слад е далеку повреден од црешата . Тешко е да се искине, многу е тврд и издржлив, пука многу силно.[2][5] Како и другите видови од родот даб и слад, тоа е ценето техничко дрво и има широка примена. Поради своите естетски и механички својства и издржливост, се користи во тркалезна состојба или како пилена дрва и фурнир . Во својата тркалезна состојба, се користи како рударско дрво и за производство на железнички прагови. Исечениот материјал од сладот има широка примена во градежништвото, за производство на мебел и градежна столарија. Добро е врежан, затоа се користи и за уметничко изразување. Сладот е малку помалку ценети од дабовите дрвја .[6]

Овошје - желади[уреди | уреди извор]

„гоење“ свињи.

Познато е дека за време на владеењето на принцот Милош Обреновиќ, т.н. „гоење на свињи“ беше еден од најчестите начини на широко гоење на свињите во Србија, во дабовите и буковите шуми.[7] Денес, овој вид на исхрана е особено популарен во органското земјоделство .

Дабовите желади се користеле во исхраната на луѓето уште од античко време. Утврдено е дека во исхраната се користеле педуни и седечки желади уште во неолитот . Желадите на многу видови дабови, вклучувајќи слад, се богати со скроб, шеќер, белковини, масти, смола и танин . Јадењето на желадите зависи од содржината на танините во нив. Големата содржина на танини резултира со горчлив вкус на плодовите и ја ограничува нивната употреба во исхраната на луѓето. Сладот припаѓа на видовите чии желади имаат мала содржина на танин и многу скроб. Желадите сè уште се користат во исхраната на поборниците за природна исхрана и може да се користат печени како слатки костени, како пире, мелени во брашно како додаток на леб или пржени и мелени како замена за кафе. Терминот „кафе од желад“ (Eichelkaffe) и денес е познат во Германија.[8]

Медлика[уреди | уреди извор]

Сладот е медоносен вид. Особено е значаен како извор на медлика (мед, мед, инже . Мед од мед ), посебен вид мед произведен од пчели од т.н. медлица излачена од живите делови на растенијата. Оваа секреција може да биде предизвикана од инсекти кои цицаат сок од растенија, односно нивните или растителни секрети формирани како одговор на оштетување на пупки, лисја, четинари или гранки, но исто така може да биде физиолошки феномен без посредување на други инсекти помеѓу растението и пчелата. Во процесот на раст и зреење на желади од слад, од самите желади се лачи сладок, прозирен сок од самите желади. Сокот од желадите што ги храни семето почнува да протекува по должината на кутикулата на желадот, често со формирање на пена. Секој поединец "мед" од желад неколку дена, и бидејќи не сите желади од мед во исто време, овој феномен може да трае и до 2 месеци, во текот на јули и август. Медликата е ефикасен антиоксиданс, кој, поради неговата способност да ги врзува слободните радикали, му обезбедува значително место во исхраната. Покрај тоа, медликата се апсорбира од човечкиот цревен тракт и затоа има помалку агресивно влијание врз живите клетки на човечкото тело, што му дава одредена предност во однос на лечењето од цветниот мед.[4]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 Вукићевић, Емилија (2005). Декоративна дендрологија (2. изд.). Београд: Привредно финансијски водич. стр. 272–304.
 2. 2,0 2,1 2,2 Šumarska enciklopedija. 1, A-Kos. Zagreb: Grafički zavod Hrvatske. 1959. стр. 79.
 3. 3,0 3,1 3,2 Lanzara, Paola (1982). Drveće. Zagreb: Mladinska kwiga.
 4. 4,0 4,1 Krakar, Davorin (2012). „Karakteristike meduna hrasta sladuna iz Požeške kotline“. Radovi Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi. 1: 375–397. Посетено на 8. 2. 2016. Проверете ги датумските вредности во: |access-date= (help)
 5. Шошкић, Борислав (јул-октобар 2006.). „Својства и употреба храстовог дрвета Србије“ (PDF). Шумарство. 3: 109–124. Посетено на 21. 1. 2016. Проверете ги датумските вредности во: |access-date=, |date= (help)
 6. Поповић, Здравко; Тодоровић, Небојша (2007). „Својства дрвета храста сладуна (Quercus conferta Kit.) из манастирских шума хиландара“. Гласник шумарског факултета. 9 5: 145–154. Посетено на 2. 2. 2016. Проверете ги датумските вредности во: |access-date= (help)
 7. Dušanović Pasello, Đorđo. „Žir kao dopunsko hranivo za životinje“. GAUS Agencija. Архивирано од изворникот на 2020-09-16. Посетено на 2021-01-11.
 8. Grlić, Ljubiša (1986). Enciklopedija samoniklog jestivog bilja. Zagreb: August Cesarec. стр. 83–85.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

 • Grlić, Ljubiša (1986). Enciklopedija samoniklog jestivog bilja. Zagreb: August Cesarec. стр. 83–85.CS1-одржување: ref=harv (link)
 • Šumarska enciklopedija. 1, A-Kos. Zagreb: Grafički zavod Hrvatske. 1959. стр. 79.
 • Lanzara, Paola (1982). Drveće. Zagreb: Mladinska kwiga.CS1-одржување: ref=harv (link)
 • Вукићевић, Емилија (2005). Декоративна дендрологија (2. изд.). Београд: Привредно финансијски водич. стр. 272–304.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]