Наталитет во Бугарија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Според податоци на НСИ бројот на живородени во 2014 година е 67 585, и има 9.4 ‰ коефициент на наталитет.[1]

Стапка на наталитет[уреди | уреди извор]

Стапка на наталитет (НСИ, 2014 г.)

Стапка на наталитет во текот на годините, според податоци на НСИ (во ‰, број родени за една година на 1.000 лица од населението):[2][3]

1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014
Бугарија 8.6 9.0 8.6 8.5 8.6 9.0 9.2 9.6 9.8 10.2 10.7 10.0 9.6 9.5 9.2 9.4
Јамболска област 9.1 9.1 9.5 9.7 10.1 10.1 9.8 10.0 9.7 9.9 9.8
Ќустендилска област 8.2 8.4 7.6 8.0 7.6 7.0 7.6
Благоевградска област 10.8 10.9 10.3 9.8 9.5 9.0 9.3
Бургаска област 11.7 12.3 10.7 10.3 10.1 10.0 10.2
Варненска област 12.2 12.7 11.5 10.4 10.0 9.6 9.8
Великотрновска област 7.0 7.7 7.1 7.3 7.9 7.7 7.4 7.7 7.8 7.6 8.2 8.0 8.4 8.7 9.1 8.7 8.9 9.0 8.9 8.8
Видинска област 7.3 7.8 7.8 7.5 7.2 6.8 7.0
Врачанска област 8.6 9.0 8.3 8.6 8.3 7.7 8.5
Габровска област 8.2 8.0 8.0 8.1 7.3 7.1 6.6
Добричка област 8.3 8.8 9.3 9.5 10.1 10.1 10.2 10.5 9.2 9.8 9.0 8.7 8.5
Крџалиска област 11.2 11.1 10.4 9.5 9.5 9.5 9.4
Ловечка област 8.5 8.7 8.6 8.6 8.9 9.0 9.3 8.6 8.7 8.6 7.5 7.9
Монтанска област 8.5 9.5 8.3 8.6 8.6 8.4 8.5
Пазарџичка област 10.3 10.7 10.1 10.0 9.8 9.7 9.7
Перничка област 6.8 6.9 6.7 5.9 6.3 6.5 7.4 7.0 7.5 8.0 8.7 8.1 7.6 7.3 7.3 7.3
Плевенска област 9.2 9.4 8.8 8.9 8.7 8.2 8.7
Пловдивска област 10.3 10.9 10.3 10.0 9.8 9.6 9.8
Разградска област 8.7 9.6 10.0 8.6 8.5 9.3 8.2 8.7
Русенска област 8.6 9.2 8.8 7.9 8.1 8.0 8.2
Силистренска област 9.1 9.7 8.9 8.8 8.7 8.8 8.7
Сливенска област 10.7 11.5 12.2 13.1 13.2 13.8 12.4 12.5 12.0 12.1 12.4
Смолјанска област 7.8 8.4 8.3 6.5 6.6 6.5 6.4
Софија-град 7.9 7.9 7.2 7.8 8.0 9.1 8.6 8.7 8.9 9.0 9.8 10.3 10.8 11.6 12.3 11.4 10.6 10.5 10.0 10.5
Софиска област 8.6 9.2 8.5 8.6 8.6 8.2 8.7
Старозагорска област 10.1 10.5 10.2 10.0 9.8 9.5 9.5
Трговишка област 10.3 10.5 10.5 10.4 10.2 9.3 9.1
Хасковска област 8.8 9.6 9.4 9.1 9.0 8.7 8.6
Шуменска област 10.6 10.7 10.7 9.9 10.2 9.9 10.0 9.1

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „„Раждаемостта в България се оттласна от дъното". infograf.bg. Посетено на 2016-04-05.
  2. „Демографски процеси през 2012 година“ (PDF). nsi.bg. Посетено на 2016-04-05.
  3. „Население и демографски процеси в България през 2013 година“ (PDF). nsi.bg. Посетено на 2016-04-05.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]