Прејди на содржината

Монтана (област)

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Монтанска област)
Монтанска област
Област Монтана
Карта на Бугарија, Монтанска област е означена
мапа
Админ. центар:Монтана
Површина:3 635 км2
Население:179 741
Број на општини:11
Регистарска ознака:М
Областен Управител:Тодор Врбанов
информација

Монтанска област е една од 28-те области на Бугарија. Се наоѓа во северозападниот дел на земјата во историската област Мизија. Опфаќа површина од 3 635,5 км2 и има население од 148,098 луѓе.[1][2][3]

Список на населените места во Монтанска област[уреди | уреди извор]

Градовите се со масни букви.

Општина Берковица[уреди | уреди извор]

Баљувица, Берковица, Бистрилица, Бокиловци, Боровци, Брзија, Гаганица, Замфирово, Комарево, Костенци, Котеновци, Лесковец, Мездреја, Песочница, Прличево, Рашовица, Слатина, Цветкова Бара, Черешовица, Јагодово

Општина Бојчиновци[уреди | уреди извор]

Бели Брег, Бели Брод, Бојчиновци, Владимирово, Громшин, Ерден, Кобиљак, Лехчево, Мадан, Мрчево, Охрид, Палилула, Портитовци

Општина Брусарци[уреди | уреди извор]

Брусарци, Буковец, Василовци, Дондуково, Д'бова Махала, Киселево, Књажева Махала, Крива Бара, Одоровци, Смирненски

Општина В’лчедрм[уреди | уреди извор]

Ботево, Б’зовец, В’лчедрм, Септемвријци, Горни Циб’р, Долни Циб’р, Златија, Игнатово, Мокреш, Разград, Черни Врх

Општина Вршец[уреди | уреди извор]

Вршец, Горна Бела Речка, Горно Озирово, Долна Бела Речка, Долно Озирово, Драганица, Спанчевци, Стојаново, Черкаски

Општина Георги Дамјаново[уреди | уреди извор]

Видлица, Гаврил Геново, Георги Дамјаново, Главановци, Говежда, Дива Слатина, Д’лги Дел, Еловица Камена Рикса, Копиловци, Мељане, Помеждин, Чемиш

Општина Јакимово[уреди | уреди извор]

Долно Церовене, Д’лгоделци, Комоштица, Јакимово

Општина Лом[уреди | уреди извор]

Добри Дол, Долно Линево, Замфир, Ковачица, Лом, Орсоја, Сливата, Сталијска Махала, Станево, Трајково

Општина Медковец[уреди | уреди извор]

Аспарухово, Медковец, Пишурка, Расово, Сливовик

Општина Монтана[уреди | уреди извор]

Безденица, Белотинци, Долно Белотинци, Благово, Виниште, Вирове, Војници, Габровница, Горна Вереница, Горно Церовене, Доктор Јосифово, Долна Вереница, Долна Рикса, Клисурица, Крапчене, Липен, Монтана, Николово, Славотин, Смољановци, Стубел, Студено Буче, Сумер, Трифоново

Општина Чипровци[уреди | уреди извор]

Белимел, Горна Ковачица, Горна Лука, Железна, Мартиново, Митровци, Превала, Равна, Чељустница, Чипровци

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]