Демографија на Бугарија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Демографија на Бугарија
Демографска скала
Население 7 101 859 (31 декември 2016) [1]
Прираст -7.3 луѓе /1,000 жители (2016) [1]
Родност 9.2 родени/1,000 жители (2016) [1]
Смртностpositive decrease 15.1 починати/1,000 жители (2016) [1]
Животен век 74.5 години (2013) [1]
 • мажи 71.0 години
 • жени 78.0 години
Плодност 1.48 родени/женски(2013) [1]
Новороденечка смртностpositive decrease 7.3 починати/1,000 родени(2013) [1]
Net migration rate-0.7 мигранти(s)/1,000 жители (2012)
Старосна структура
0-14 г.13.2%
15-64 г.68.3%
65- г.18.5% (2011) [2]
Полов сооднос
При раѓање1.06 мажи/жени
Под 15 г.1.05 мажи/жени
15-64 г.0.97 мажи/жени
65-over0.68 мажи/жени
Народ
НационалностБугарски
МнозинскиБугари(84.8%)
МалцинскиТурци (8.8%)
Роми (4.9%)
Останати или непознато (1.5%)
Јазик
СлужбенБугарски (85.2%)

Оваа статија е за демографските одлики на населението на Бугарија, вклучувајќи ги густината на населеност, етничката припадност, нивото на образование, здравјето на населението, економскиот статус, религиозната определеност и други аспекти на населението. Демографските статистики се од Статистичката служба, ако не е поинаку назначено.

Демографијата на Република Бугарија ја следи Националниот институт за статистика на Бугарија.

Бугарија има висок Индекс на човековиот развој од 0,794, кој се рангира на 56-тото место во светот во 2016 година[3] и ја држи 38-тата позиција во ранг-списокот на Њусвик за најдобрите светски земји за живеење[4].

Демографска историја[уреди | уреди извор]

Различни проценки го проценуваат бугарското средновековно население на 1,1 милиони во 700 година и 2,6 милиони во 1365 година[5]. Според најновиот попис на населението од 2011 година, бројот на население кое живее во Бугарија изнесува вкупно 7.364.570.[2]. Бројот на населението својот врв го имал во 1989 година, година кога границите биле отворени по половина век на комунистичкиот режим, кога населението броело 9.009.018 жители.

Census population and average annual growth rate
ГодинаНас.±% год.
1887 3.154.375—    
1892 3.310.713+0.97%
1900 3.744.283+1.55%
1905 4.035.575+1.51%
1910 4.337.513+1.45%
1920 4.846.971+1.12%
1926 5.528.741+2.22%
1934 6.077.939+1.19%
1946 7.029.349+1.22%
1956 7.613.709+0.80%
1965 8.227.966+0.87%
1975 8.727.771+0.59%
1985 8.948.649+0.25%
1992 8.487.317−0.75%
2001 7.932.984−0.75%
2011 7.364.570−0.74%
2015 7.168.009[6]−0.67%
20167,101,859—    
Source: Censuses in Bulgaria

Витална статистика[уреди | уреди извор]

Родени и починати 1900-2015
Родени и починати 1900-2015

1900–1915[уреди | уреди извор]

[7][8][9]

Просечна популација (на 1000) Родени починати Природни промени Природна стапка на наталитет (на 1000) Стапка на смртност (на 1000) Природни промени (на 1000)
1900 3 710 157 000 84 000 73 000 42.3 22.6 19.7
1901 3 740 141 000 87 000 54 000 37.7 23.3 14.4
1902 3 800 149 000 91 000 58 000 39.2 23.9 15.3
1903 3 850 159 000 88 000 71 000 41.3 22.9 18.4
1904 3 910 167 000 84 000 83 000 42.7 21.5 21.2
1905 4 000 174 000 87 000 87 000 43.5 21.8 21.8
1906 4 100 179 000 91 000 88 000 43.7 22.2 21.5
1907 4 150 180 000 92 000 88 000 43.4 22.2 21.2
1908 4 200 169 000 102 000 67 000 40.2 24.3 16.0
1909 4 280 173 000 113 000 60 000 40.4 26.4 14.0
1910 4 350 180 000 100 000 80 000 41.4 23.0 18.4
1911 4 400 176 000 94 000 82 000 40.0 21.4 18.6
1912 4 430 185 000 91 000 94 000 41.8 20.5 21.2
1913 4 200 108 000 122 000 -14 000 25.7 29.0 -3.3
1914 4 240 191 000 88 000 103 000 45.0 20.8 24.3
1915 4 280 172 000 85 000 87 000 40.2 19.9 20.3

–1940[уреди | уреди извор]

Просечна популација (на 1000) Родени починати Природни промени Природна стапка на наталитет (на 1000) Стапка на смртност (на 1000) Природни промени (на 1000) Стапки на фертилитет
1916 4 660 99 000 97 000 2 000 21.2 20.8 0.4
1917 4 690 81 000 99 000 -18 000 17.3 21.1 -3.8
1918 4 740 100 000 152 000 -52 000 21.1 32.1 -11.0
1919 4 790 157 000 97 000 60 000 32.8 20.3 12.5
1920 4 850 193 000 104 000 89 000 39.8 21.4 18.4
1921 4 890 197 000 106 000 91 000 40.3 21.7 18.6
1922 5 010 203 000 106 000 97 000 40.5 21.2 19.4
1923 5 090 192 000 108 000 84 000 37.7 21.2 16.5
1924 5 210 207 000 108 000 99 000 39.7 20.7 19.0
1925 5 310 196 000 102 000 94 000 36.9 19.2 17.7
1926 5 420 203 000 93 000 110 000 37.5 17.2 20.3
1927 5 510 183 000 112 000 71 000 33.2 20.3 12.9
1928 5 590 185 000 99 000 86 000 33.1 17.7 15.4
1929 5 670 173 000 103 000 70 000 30.5 18.2 12.3
1930 5 740 180 000 93 000 87 000 31.4 16.2 15.2 4,05
1931 5 800 171 000 98 000 73 000 29.5 16.9 12.6 3,80
1932 5 884 186 000 96 000 90 000 31.6 16.3 15.3 4,07
1933 5 961 174 000 93 000 81 000 29.2 15.6 13.6 3,76
1934 6 039 181 795 85 046 96 749 30.1 14.1 16.0 3,88
1935 6 102 160 951 89 086 71 865 26.4 14.6 11.8 3,39
1936 6 154 159 146 87 723 71 423 25.9 14.3 11.6 3,33
1937 6 196 150 771 84 674 66 097 24.3 13.7 10.7 3,12
1938 6 244 142 415 85 373 57 042 22.8 13.7 9.1 2,92
1939 6 292 138 883 84 150 54 733 22.1 13.4 8.7 2,81
1940 6 341 140 564 85 046 55 518 22.2 13.4 8.8 2,84

1941 до денес[уреди | уреди извор]

Просечна популација (на 1000) Родени починати Природни промени Природна стапка на наталитет (на 1000) Стапка на смртност (на 1000) Природни промени (на 1000) Стапки на фертилитет
1941 6 711 147 293 85 011 62 282 21.9 12.7 9.3 2,80
1942 6 767 153 272 88 082 65 190 22.6 13.0 9.6 2,91
1943 6 823 148 840 88 386 60 454 21.8 13.0 8.9 2,79
1944 6 879 151 013 94 082 56 931 22.0 13.7 8.3 2,83
1945 6 936 166 960 103 591 63 369 24.1 14.9 9.1 3,09
1946 6 993 179 226 95 799 83 427 25.6 13.7 11.9 3,29
1947 7 048 169 501 94 395 75 106 24.0 13.4 10.7 3,06
1948 7 130 175 771 89 927 85 844 24.7 12.6 12.0 3,16
1949 7 195 177 734 84 675 93 059 24.7 11.8 12.9 3,17
1950 7 251 182 571 74 134 108 437 25.2 10.2 15.0 2,94
1951 7 258 152 803 77 364 75 439 21.1 10.7 10.4 2,45
1952 7 275 154 014 84 254 69 760 21.2 11.6 9.6 2,44
1953 7 346 153 220 68 055 85 165 20.9 9.3 11.6 2,41
1954 7 423 149 902 68 384 81 518 20.2 9.2 11.0 2,36
1955 7 499 150 978 67 960 83 018 20.1 9.1 11.1 2,41
1956 7 576 147 910 71 153 76 757 19.5 9.4 10.1 2,36
1957 7 651 141 035 65 807 75 228 18.4 8.6 9.8 2,26
1958 7 728 138 294 60 734 77 560 17.9 7.9 10.0 2,23
1959 7 798 136 892 73 850 63 042 17.6 9.5 8.1 2,23
1960 7 867 140 082 63 665 76 417 17.8 8.1 9.7 2,31
1961 7 943 137 861 62 562 75 299 17.4 7.9 9.5 2,29
1962 8 013 134 148 69 640 64 508 16.7 8.7 8.1 2,24
1963 8 078 132 143 66 057 66 086 16.4 8.2 8.2 2,21
1964 8 144 130 958 64 479 66 479 16.1 7.9 8.2 2,19
1965 8 201 125 791 66 970 58 821 15.3 8.2 7.2 2,09
1966 8 258 123 039 68 366 54 673 14.9 8.3 6.6 2,03
1967 8 310 124 582 74 696 49 886 15.0 9.0 6.0 2,02
1968 8 370 141 460 72 176 69 284 16.9 8.6 8.3 2,27
1969 8 434 143 060 80 183 62 877 17.0 9.5 7.5 2,27
1970 8 490 138 745 77 095 61 650 16.3 9.1 7.3 2,17
1971 8 536 135 422 82 805 52 617 15.9 9.7 6.2 2,10
1972 8 576 131 316 84 174 47 142 15.3 9.8 5.5 2,03
1973 8 621 139 713 81 470 58 243 16.2 9.5 6.8 2,15
1974 8 679 149 196 85 239 63 957 17.2 9.8 7.4 2,29
1975 8 721 189668 89 974 54 694 16.6 10.3 6.3 2,23
1976 8 759 144 929 88 348 56 581 16.5 10.1 6.5 2,24
1977 8 804 141 702 94 362 47 340 16.1 10.7 5.4 2,20
1978 8 814 136 442 92 445 43 997 15.5 10.5 5.0 2,15
1979 8 826 135 358 94 403 40 955 15.3 10.7 4.6 2,11
1980 8 862 128 190 97 950 30 240 14.5 11.1 3.4 2,05
1981 8 891 124 372 95 441 28 931 14.0 10.7 3.3 1,99
1982 8 917 124 166 100 293 23 873 13.9 11.2 2.7 2,02
1983 8 940 122 993 102 182 20 811 13.8 11.4 2.3 2,00
1984 8 961 122 303 101 419 20 884 13.6 11.3 2.3 1,97
1985 8 960 118 955 107 485 11 470 13.3 12.0 1.3 1,95
1986 8 958 120 078 104 039 16 039 13.4 11.6 1.8 2,00
1987 8 971 116 672 107 213 9 459 13.0 12.0 1.0 1,96
1988 8 981 117 440 107 385 10 055 13.1 12.0 1.1 1,97
1989 8 877 112 289 106 902 5 387 12.6 12.0 0.6 1,90
1990 8 718 105 180 108 608 -3 428 12.1 12.5 -0.4 1,81
1991 8 632 95 910 110 423 -14 513 11.1 12.8 -1.7 1,65
1992 8 540 89 134 107 998 -18 864 10.4 12.6 -2.2 1,54
1993 8 472 84 400 109 540 -25 140 10.0 12.9 -2.9 1,45
1994 8 444 79 442 111 787 -32 345 9.4 13.2 -3.8 1,37
1995 8 406 71 967 114 670 -42 703 8.6 13.6 -5.0 1,23
1996 8 363 72 188 117 056 -44 868 8.6 14.0 -5.4 1,24
1997 8 312 64 125 121 861 -57 736 7.7 14.7 -7.0 1,09
1998 8 257 65 361 118 190 -52 829 7.9 14.3 -6.4 1,11
1999 8 211 72 291 111 786 -39 495 8.8 13.6 -4.8 1,23
2000 8 170 73 679 115 087 -41 408 9.0 14.1 -5.1 1,26
2001 7 910 68 180 112 368 -44 188 8.6 14.2 -5.6 1,22
2002 7 849 66 499 112 617 -46 118 8.5 14.3 -5.8 1,21
2003 7 786 67 359 111 927 -44 568 8.6 14.3 -5.7 1,23
2004 7 781 69 886 110 110 -40 224 9.0 14.2 -5.2 1,29
2005 7 740 71 075 113 374 -42 299 9.2 14.6 -5.4 1,31
2006 7 699 73 978 113 438 -39 460 9.6 14.7 -5.1 1,38
2007 7 660 75 349 113 004 -37 655 9.8 14.8 -5.0 1,42
2008 7 623 77 712 110 523 -32 811 10.2 14.5 -4.3 1,48
2009 7 585 80 956 108 068 -27 112 10.7 14.2 -3.5 1,57
2010 7 534 75 513 110 165 -34 652 10.0 14.6 -4.6 1,49
2011 7 348 70 846 108 258 -37 412 9.6 14.7 -5.1 1,51
2012 7 305 69 678 109 281 -39 603 9.5 15.0 -5.4 1,50
2013 7 246 66 578 104 345 -37 767 9.2 14.4 -5.2 1,48
2014 7 202 67 585 108 952 -41 367 9.4 15.1 -5.7 1,52
2015[10] 7 154 66 370 110 117 -43 747 9.2 15.3 -6.1 1,50
2016[11] 7 102 64 984 107 580 -42 596 9.1 15.1 -6.0 1,54

Стапки на раѓање и плодност[уреди | уреди извор]

Во 2016 година, вкупно 64.984 живородени деца биле регистрирани во Бугарија[12].

Бугарија има ниска стапка на фертилитет од 1,54 деца по жена (на крајот од 2016 година). Провинциите со големи ромски популации (на пример, Сливен, Монтана и Јамбол) имаат тенденција да имаат повисоки стапки на плодност во споредба со другите области.

Вкупна стапка на фертилитет по провинција во 2016 година (НСИ)Провинција ТФР ЦБР[13]
Провинција TFR CBR
Бугарија 1.54 9,1
Сливен 2.24 12,2
Јамбол 1.98 9,5
Плевен 1.80 8,7
Враца 1.77 8,5
Силистра 1.77 8,9
Софија 1.74 8,7
Монтана 1.74 8,1
Стара Загора 1.73 9,4
Пазарџик 1.72 9,2
Хасково 1.70 8,7
Ловеч 1.66 7,4
Крџали 1.64 9,3
Ќустендил 1.63 6,9
Бургас 1.63 9,6
Перник 1.62 7,6
Трговиште 1.59 8,5
Пловдив 1.56 9,5
Шумен 1.54 9,0
Добрич 1.53 8,2
Разград 1.49 8,0
Благоевград 1.46 9,1
Смољан 1.45 7,0
Варна 1.45 9,6
Виден 1.45 6,2
Габрово 1.41 6,4
Русе 1.40 7,9
Велико Трново 1.40 8,8
Софија 1.27 10,2

Вкупна стапка на фертилитет и наталитет по провинција во 2016 година (НСИ) [14] Провинција ТФР ЦБР

Етнички групи[уреди | уреди извор]

Население на Бугарија (19001946)
Етнички групи 1900 1905 1910 1920 1926 1934 1946 1956
Број % Број % Број % Број % Број % Број % Број % Број %
Бугари[14] 2,888,219 77.1 3,203,810 79.4 3,518,756 81.1 4,036,056 83.3 4,557,706 83.2 5,204,217 85.6 5,903,580 84.0 6,506,541 85.5
Турци[15] 531,240 14.2 488,010 12.1 465,641 10.7 520,339 10.7 577,552 10.5 591,193 9.7 675,500 9.6 656,025 8.6
Роми[15] 89,549 2.4 99,004 2.5 122,296 2.8 98,451 2.0 134,844 2.5 149,385 2.5 170,011 2.4 197,865 2.6
Руси 1,865 0.0 3,275 0.2 2,505 0.2 9,080 0.2 19,706 0.4 11,928 0.2 13,200 0.2 10,551 0.1
Ерменци 14,581 0.4 12,932 0.3 11,509 0.2 27,332 0.5 25,963 0.4 21,637 0.3 21,954 0.3
Каракачани 6,128 0.2 7,251 0.2 2,085 0.0
Македонци [16] 169,5442 2.4 187,7892 2.5
Грци 66,635 1.8 63,487 1.6 43,275 1.0 42,074 0.9 10,564 0.2 9,601 0.2 7,437 0.1
Евреи 33,661 0.9 37,663 0.9 40,133 0.9 43,209 0.9 46,558 0.8 48,565 0.8 44,209 0.6 6,027 0.1
Романци 71,063 1.9 75,773 1.9 79,429 1.8 57,312 1.2 69,080 1.2 16,504 0.3 3,749 0.0
Татари 18,884 0.5 17,942 0.4 18,228 0.4 6,191 0.1 5,993 0.1
Гагаузи 10,175 0.3 4,362 0.1
Останали 13,199 0.2
Недекларирани 0 0 0 0 0 0 0 0
Вкупно 3,744,283 4,035,575 4,337,513 4,846,971 5,528,741 6,077,939 7,029,349 7,613,709
Население на Бугарија (1965–2011)
Етнички групи 1965 1975 [17] 1992 [18] 2001 [19] 2011
Број % Број % Број % Број % Број %
Бугари[15] 7,231,243 87.9 7,930,024 90.9 7,271,185 85.7 6,655,210 83.9 5,664,624 84.8 / 76.9
Турци[15] 780,928 9.5 730,728 8.4 800,052 9.4 746,664 9.4 588,318 8.8 / 8.0
Роми[15] 148,874 1.8 313,396 3.7 370,908 4.7 325,343 4.9 / 4.4
Руси 10,815 0.1 17,139 0.2 15,595 0.2 9,978 0.1
Ерменци 20,282 0.2 14,526 0.2 13,677 0.2 10,832 0.1 6,552 0.1
Власи 5,159 0.1 10,566 0.1 3,684 0.1
Каракачани 5,144 0.1 4,107 0.1 2,556 0.0
Украинци 1,884 0.0 2,489 0.0 1,789 0.0
Македонци 9,632 0.1 10,803 0.1 5,071 0.1 1,654 0.0
Грци 8,241 0.1 4,930 0.1 3,048 0.0 1,379 0.0
Евреи 5,108 0.1 3,076 0.0 3,461 0.0 1,363 0.0 1,162 0.0
Романци 2,491 0.0 1,088 0.0 891 0.0
Татари 6,430 0.1 5,963 0.1 4,515 0.1 1,803 0.0
Гагаузи 1,478 0.0 540 0.0
Останали 23,542 0.3 12,342 0.2 19,659 0.3
Недекларирани 0 0 8,481 0.1 86,915 1.1 736,981 10.01
Вкупно 8,227,966 8,727,771 8,487,317 7,932,984 7,364,570
1 The 2011 percentage of the ethnic groups is calculated only from those who answered the optional question on ethnicity (6,680,980 in total) and does not include around 700,000 people who did not answer the question or 10% from the population.
Етничка структура на целото население (7.364.570) според деталната катастарска поделба според пописот во 2011 година
Распространетост на етничките групи по општини според пописот во 2011 година според оние кои одговориле на прашањето(6,680,000)
Распространетост на етничките Турци според пописот во 2011 година

Пописите во 1880, 1887 и 1892 година немале прашање за етничката припадност.

Следнава табела го прикажува етничкиот состав на сите провинции во Бугарија според пописот од 2011 година:

Област Етничка припадност Етничка припадност Етничка припадност
Бугари Турци Роми
Благоевград 89% 6% 3%
Бургас 80% 13% 5%
Добрич 75% 13% 9%
Габрово 92% 6% 1%
Хасково 79% 13% 7%
Крџали 30% 66%
Ќустендил 93% 0% 6%
Ловеч 91% 3% 4%
Монтана 86% 0% 13%
Пазарџик 84% 6% 8%
Перник 96% 0% 3%
Плевен 91% 4% 4%
Пловдив 87% 6% 5%
Разград 43% 50% 5%
Русе 81% 13% 4%
Шумен 59% 30% 8%
Силистра 57% 36% 5%
Сливен 77% 10% 12%
Смољан 91% 5% 0%
Софија град 96% 1% 2%
Софија 91% 0% 7%
Стара Загора 86% 5% 8%
Трговиште 55% 36% 7%
Варна 87% 7% 3%
Велико Трново 90% 7% 2%
Видин 91% 0% 8%
Враца 93% 0% 6%
Јамбол 87% 3% 8%
Извор (попис од 2011 ):[20]

Јазици[уреди | уреди извор]

Распространетост на мајчините јазици по општини според пописот во 2011 година
Распространетост на мајчините јазици (2001) [21]
бугарски
  
84,5 %
турски
  
9,6 %
ромски
  
4,1 %
останати
  
0,9 %
недекларирани
  
0,9 %
Населението на Бугарија според мајчин јазик 1880–1892
Мајчин
јазик
1880[22][23] 1887[24] 1892[25]
Број % Број % Број %
Бугарски 1,345,507 67.0 2,326,250 73.7 2,505,326 75.7
Турски 527,284 26.3 607,331 19.3 569,728 17.2
Влашки 49,070 2.4
Романски 62,628 1.9
Ромски 37,600 1.9 50,291 1.6 52,132 1.6
Ладино 14,020 0.7 27,531 0.8
Татарски 12,376 0.6 16,290 0.5
Грчки 11,152 0.6 58,326 1.8 58,518 1.8
Ерменски 3,837 6,445 0.2
Српскохрватски 1,894
Српски 818
Германски/Јидиш 1,280
Германски 3,620
Руски 1,123 928
Албански 530
Италијански 515 803
Унгарски 220
Чешки 174
Француски 164 356
Арапски 97
Полски 92
Англиски 64
Черкешки 63
Персиски 58
Останати 402 4,425
Непознато 1,165
Вкупно 2,007,919 3 154 375 3,310,713
Територија (км2) 63,752 95,223 95,223

Религија[уреди | уреди извор]

Традиционалната религија на Бугарија според Уставот е православното христијанство, додека Бугарија е и секуларна држава. Бидејќи последните два пописи (2001 и 2011 година) даваат многу различни резултати, тие се прикажани во табелата подолу. Вреди да се забележи дека над една петтина од населението избрало да не одговори на ова прашање во пописот во 2011 година.

Религиска структура според пописот од 2011 година.
Муслиманска распространетост според пописот од 2001 година
2001 [26] 2011 [2][27]
Православни христијани 82.6% 59.4%
Муслимани 12.2% 7.8% (7.4% Сунити; 0.4% Шиити)
Католици 0.6% 0.7%
Протестанти 0.5% 0.9%
Останати 0.2% 0.15%
Без религија 3.9% 9.3%
Немаат одговор - 21.8%

Резултатите од бугарскиот попис во 2011 година, во кои укажувањето на одговорот во врска со прашањето за признание не е задолжително, се следните: [34]:[28]

Група Население % декларирани % вкупно
Православие 4,374,135 76.0% 59.4%
Недекларирани 1,606,269 - 21.8%
Нерелигиозни 682,162 11.8% 9.3%
Ислам 577,139 10.0% 7.8%
Протестантство 64,476 1.1% 0.9%
Римокатоличка црква 48,945 0.8% 0.7%
Древноисточни цркви 1,715 0.0% 0.0%
Евреи 706 0.0% 0.0%
Останати 9,023 0.2% 0.1%
Процент - 5,758,301 7,364,570
Општини каде што распространетоста е бугарска и муслиманска, според пописот од 2001 година

Резултати од бугарскиот попис од 2001 година по етнички групи, последниот попис во кој е задолжително укажување на идентификација се:[29][30]

Етничка група
Вкупно Бугари Турци Роми Останати
Број % Број % Број % Број % Number %
Православие 6,552,751 82.6 6,315,938 94.9 5,425 0.7 180,326 48.6 51,062
Ислам 966,978 12.2 131,531 2.0 713,024 95.5 103,436 27.9 18,987
Нерелигиозни 308,116 3.9 151,008 2.3 23,146 3.1 59,669 16.1
Римокатолици 43,811 0.6 37,811 0.6 2,561 0.3
Протестанти 42,308 0.5 14,591 0.2 2,066 0.3 24,651 6.6 1,000
Останати 14,937 0.2 4,331 0.1 442 0.1
Вкупно 7,928,901 100.0 6,655,210 100.0 746,664 100.0 370,908 100.0 100.0

Миграција[уреди | уреди извор]

Во врска со внатрешната миграција, според пописот од 1910 година, 300.000 или скоро 10% од етничките Бугари се родени во друга бугарска општина од онаа во која биле наброени. Истите податоци покажуваат дека етничките Бугари родени во странство броеле 78.000 или 2% од нив, од кои најбројни биле 61.000 родени од Отоманското Царство, 9.000 во Романија и со помалку од 2.000 во Австроунгарија, Србија и Русија[31]. Со пописот од 1926 година, имало 253.000 бегалци. 35% од Источна Тракија, 30% од Егејска Македонија, уште 18% од Западна Тракија, 8% од Добруџа, 4% од Западните острови, 3% од Мала Азија и 2% од Вардарска Македонија. Тие сочинувале 6% од населението во земјата. Во 1940 година, биле разменети 70.000 Бугари од Северна Добруџа. Вкупниот број на бегалци во 1878-1940 година се проценува на околу 700.000 до 1.200.000[32]

Според пописот во 2011 година, руските граѓани се најбројни странци - 11 991, потоа 8 444 граѓани на ЕУ (Велика Британија - 2 605, Грција - 1 253, Германија - 848, Полска - 819 и Италија - 456) 3 064, Република Македонија - 1 091, Молдавија - 893 и Србија - 569. 22,8% од нив се од Азија, главно од Турција. Оние со двојно бугарско и друго државјанство биле 22 152 или 0,3% од населението. Од нив лица со бугарско и руско државјанство биле 5 257 (23,7%), по што следеле лица со бугарско и турско државјанство - 4 282 (19,3%), бугарско и државјанство на САД - 1 725 (7,8%). Има најмалку 17.527 бегалци од сириската граѓанска војна со апликации во Бугарија. Во 2001-2015 година 185.447 лица аплицирале за бугарско државјанство и биле обезбедени 116.222 лица. 113.647 биле доделени врз основа на докажано бугарско потекло, вклучувајќи 59.968 граѓани на Република Македонија. 29.218 биле Молдавци, 5930 Украинци, 5374 Срби, 5194 Руси, 3840 Израелци, 2192 Албанци, 692 Турци и други. Во 2016 година, 12.880 странци биле натурализирани, вклучително и 6196 Македонци[33] In 2016, 12,880 foreigners were naturalized, including 6196 Macedonians.[34]

Население по земја на раѓање:[35]

2011 2013 2015
 Бугарија 7,290,666 7,188,273 7,077,389
Вкупно 78,621 96,113 123,803
 Русија 18,725 19,533 24,416
 Турција 3,955 6,227 9,284
 Сирија 1,250 1,298 8,318
 Грција 4,928 7,377 7,166
 Украина 5,877 6,084 7,039
 Обединето Кралство 3,042 5,066 6,738
 Германија 2,083 3,638 5,533
 Шпанија 1,558 4,065 5,240
 Романија 6,045 5,380 4,612
 Италија 1,082 2,261 2,830
 Македонија 2,426 2,384 2,742
 САД 1,180 2,023 2,431
 Молдавија 1,893 1,996 2,363
 Србија 2,306 2,246 2,318
 Азербејџан 2,152 1,871 1,886
 Франција 562 1,255 1,781
 Полска 1,196 1,443 1,648
 Ерменија 1,472 1,422 1,565
 Казахстан 970 1,067 1,515
 Белгија 410 1,009 1,481
 Кина 860 929 1,236
 Чешка 924 1,028 1,186
 Албанија 1,134 1,078 1,130
 Холандија 298 735 1,040
 Кипар 244 679 1,008
Непознато 144 166 1,006

Странци по националност:

2011 2015
Вкупно 36,723 65,622
 Русија 11,991 17,943
 Турција 2,741 8,157
 Сирија 729 7,508
 Украина 3,064 3,874
 Обединето Кралство 2,605 3,693
Непознато 2,538
 Грција 1,253 2,094
Без државјанство 1,875
 Македонија 1,091 1,289
 Германија 848 1,266
 Ерменија 1,167 1,175
 Кина 749 1,147
 Молдавија 893 1,018
 Полска 819 978
 САД 876
 Италија 456 815
 Србија 569 813
 Ирак 706 806
 Казахстан 712

Траење на животот[уреди | уреди извор]

Стапка на фертилитет (1980–2010)

Стапка на раѓање (1990–2010)
Вкупно : 74.02 години
Мажи: 70.62 години
Жени: 77.55 години [1]

Стапка на смртност на доенчиња[уреди | уреди извор]

Вкупно : positive decrease 7.8 мртви/1,000 живи родени (2012) [1]
Мажи: positive decrease 9.2 мртви/1,000 живи родени (2012)
Жени: positive decrease 6.2 мртви/1,000 живи родени (2012)

Возрасна структура[уреди | уреди извор]

0–14 години : 13.2%
15–65 години : 68.3%
65 години и повеќе: 18.5% (2011) [2]

На пописот од 2011 година, најголемата возрасна група биле Ромите од 0-9 години или 21% од нив, истата возрасна група изнесувала 10% од Турците и 7% од Бугарите[36]. Експертите проценуваат дека Ромите во некои провинции сочинуваат 40% на возраст меѓу 0 и 9 години.[37]. Меѓу оние кои не одговориле на прашањето се лица на возраст од 60 години.

Возрасна структура (2011)
Под работен век(0 – 17) Работен век(18 – 64) Над работен век (65 и повеќе)
1 172 208 (16.0%) 4 789 967 (65.1%) 1 389 059 (18.9%)s

[38]

Средната возраст е околу 40 години од 2011 година.

Образование[уреди | уреди извор]

Над 98% од населението е писмено, мажите се повеќе писмени од жените.

Невработеност[уреди | уреди извор]

Средната невработеност за земјата во 2011 година изнесувала 10,1%.

Приватна сопственост[уреди | уреди извор]

Според Евростат, 82,3% од населението живее во домови во приватна сопственост, според кој податок Бугарија е рангирана на 12 место на глобално ниво[39]. Овој процент е намален, а најголем бил во 2008 година кога изнесувал 87,6% и оттогаш постепено опаѓа.[39]. Бројот на интернет корисници е зголемен брзо од 2000 година - од 430.000 нивниот број се зголемил на 1,55 милиони во 2004 година, и 3,4 милиони во 2010 година[40]. Бугарија ја има третата најбрза просечна брзина на интернет во светот по Јужна Кореја и Романија со просечна брзина од 1.611 KBps[41][42]. Во моментов има три активни мобилни оператори, Мтел, Теленор и Виваком. Мтел е најголем со 5,2 милиони корисници од 2010 година[43], Теленор има 3,9 милиони во 2007 година и Виваком има над 1 милион.

Најголеми градови[уреди | уреди извор]

 
Најголеми градови во Бугарија
Попис 2011[44]
Бр. Област Нас. Бр. Област Нас.
Софија
Софија
Пловдив
Пловдив
1 Софија Софија-град 1,204,685 11 Перник Перничка 80,191 Варна
Варна
Бургас
Бургас
2 Пловдив Пловдивска 338,153 12 Хасково Хасковска 76,397
3 Варна Варненска 334,870 13 Јамбол Јамболска 74,132
4 Бургас Бургаска 200,271 14 Пазарџик Пазарџичка 71,979
5 Русе Русенска 149,642 15 Благоевград Благоевградска 70,881
6 Стара Загора Старозагорска 138,272 16 Велико Трново Великотрновска 68,783
7 Плевен Плевенска 106,954 17 Враца Врачанска 60,692
8 Сливен Сливенска 91,620 18 Габрово Габровска 58,950
9 Добрич Добричка 91,030 19 Асеновград Пловдивска 50,846
10 Шумен Шуменска 80,855 20 Видин Видинска 48,071

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 1,8 „National statistical institute“. Nsi.bg. 2014-04-17. Архивирано од изворникот на 2014-04-19. Посетено на 2014-04-17.
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 „Census 2011“ (PDF). Nsi.bg. Посетено на 2017-08-24.
 3. „2013 Human Development Report - Human Development Reports“. hdr.undp.org. Посетено на 24 August 2017.
 4. „Interactive Infographic of the World's Best Countries“. Newsweek.com. 15 August 2010. Архивирано од изворникот на 2011-07-28. Посетено на 24 July 2011.
 5. Arkadiev, D (2014-01-24). „[The population of Bulgaria during the Middle Ages (seventh to fourteenth centuries)]“. Naselenie. 4: 3–11. PMID 12280532.
 6. „Population projections by sex and age - National statistical institute“. Nsi.bg. Архивирано од изворникот на 2018-04-13. Посетено на 24 August 2017.
 7. B.R. Mitchell. European historical statistics, 1750–1975.
 8. Demographic Yearbook 1948 (PDF). Statistical Office of the United Nations. Посетено на 20 February 2015.
 9. „National Statistical Institute of Bulgaria“. Архивирано од изворникот на 31 July 2010. Посетено на 10 October 2014.
 10. „POPULATION AND DEMOGRAPHIC PROCESSES IN 2015“ (PDF). Nsi.bg. Посетено на 2017-08-25.
 11. „POPULATION AND DEMOGRAPHIC PROCESSES IN 2016“ (PDF). Nsi.bg. Посетено на 2017-08-25.
 12. „Live births by districts, municipalities and sex - National statistical institute“. www.nsi.bg. Архивирано од изворникот на 2018-03-15. Посетено на 2018-03-22.
 13. „Total fertility rate by statistical regions, districts and place of residence - National statistical institute“. www.nsi.bg. Архивирано од изворникот на 2018-03-20. Посетено на 2018-03-22.
 14. „Архивиран примерок“. Архивирано од изворникот на 13 јуни 2012. Посетено на 13 јуни 2012.
 15. 15,0 15,1 15,2 15,3 15,4 „Население по местоживеене, пол и етническа група (Population by place of residence, sex and ethnic group)“. Censusresults.nsi.bg. 1900–2011.
 16. Georgeoff, Peter John (with David Crowe), "National Minorities in Bulgaria, 1919– 1980" in Horak, Stephen, ed., Eastern European National Minorities 1919/1980: A Handbook, (Littleton, Co: Libraries Limited, Inc.).
 17. „6.1 European population committee (The demographic characteristics of the main ethnic/national minorities in Bulgaria)“. Council of Europe.
 18. „НАСЕЛЕНИЕ КЪМ 1 March 2001 Г. ПО ОБЛАСТИ И ЕТНИЧЕСКА ГРУПА (Inhabitants as at 1 March 2001 by province and ethnic group)“. Nsi.bg. 1 March 2001.
 19. „Население по местоживеене, възраст и етническа група (Population by place of residence, age and ethnic group)“. Censusresults.nsi.bg. 2011.
 20. Population by province, municipality, settlement and ethnic identification, by 1 February 2011; Bulgarian National Statistical Institute Архивирано на 22 април 2012 г. (бугарски)
 21. „Population by mother tongue“. Nsi.bg. Посетено на 2017-08-24.
 22. „Архивиран примерок“. Архивирано од изворникот на 4 февруари 2017. Посетено на 3 февруари 2017.
 23. Kalionski, Alexei. Communities, Identities and Migrations in Southeast Europe Collected Articles. Anamnesis. ISBN 978-619-90188-4-2, p. 48
 24. 6.1 European population committee (CDPO) The demographic characteristics of national minorities in certain European States The demographic characteristics of the main ethnic/national minorities in Bulgaria CM(99)138 Addendum 2 (restricted) 27 October 1999
 25. „Архивиран примерок“. Архивирано од изворникот на 4 февруари 2017. Посетено на 3 февруари 2017.
 26. „Архивиран примерок“. Архивирано од изворникот на 7 септември 2010. Посетено на 6 октомври 2010.
 27. „Census 2011 final results > Population > Population by place of residence, age and religion“. Web.archive.org. Архивирано од изворникот на 28 јануари 2012. Посетено на 17 октомври 2017.
 28. „Население по местоживеене, възраст и вероизповедание“. Censusresults.nsi.bg (бугарски). 2011. Посетено на 2016-04-11.
 29. „Структура на населението по вероизповедание (Structure of the population by confession)“. Nccedi.government.bg. Посетено на 2017-08-24.
 30. „Етнически малцинствени общности (Ethnic minority communities)“. Nccedi.government.bg. Архивирано од изворникот на 2017-08-24. Посетено на 2017-08-24.
 31. „iLib - Lister“. Web.archive.org. 6 февруари 2017. Архивирано од изворникот на 6 февруари 2017. Посетено на 15 октомври 2017.
 32. „Communities, Identities and Migrations in Southeast Europe - PDF“. docplayer.net. Посетено на 24 August 2017.
 33. „59 968 Македонци доказали български произход - Благоевград“. DarikNews.bg. Посетено на 24 August 2017.
 34. „Президент на Република България“. President.bg. Архивирано од изворникот на 2017-06-27. Посетено на 2017-08-24.
 35. Perspectives migrations internationales 2016 et Eurostat.
 36. „Архивиран примерок“. Архивирано од изворникот на 13 јуни 2012. Посетено на 13 јуни 2012.
 37. „Архивиран примерок“. Архивирано од изворникот на 4 февруари 2017. Посетено на 4 февруари 2017.
 38. „1.3. Население по области и възрастови групи към 01.02.2011 година“. Web.archive.org. 23 мај 2011. Архивирано од изворникот на 23 мај 2011. Посетено на 24 август 2017.
 39. 39,0 39,1 „Eurostat - Data Explorer - Distribution of population by tenure status, type of household and income group“. Eurostat. Посетено на 23 October 2016.
 40. „Bulgaria Internet Usage Stats and Market Report“. Internetworldstats.com. 30 June 2010. Посетено на 20 December 2011.
 41. „Bulgaria ranks third in global Internet speed survey“. The Sofia Echo. 21 September 2011. Архивирано од изворникот на 2012-06-17. Посетено на 8 June 2012.
 42. „The World in 2011 – Facts and Figures“ (PDF). International Telecommunication Union. February 2012. Посетено на 27 April 2012.
 43. "М-Тел" блиц с Андреас Майерхофер - списание МЕНИДЖЪР“. Manager.bg. 23 април 2012. Архивирано од изворникот на 23 април 2012. Посетено на 24 август 2017.
 44. http://www.nsi.bg/EPDOCS/Census2011final.pdf

Надворешни врски[уреди | уреди извор]