Национален статистички институт (Бугарија)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Национален статистички институт
Логотип
Податоци за органот
Основан јануари 21, 1880; пред 144 години (1880-01-21)
Надлежност Самостоен државен орган на Владата на Бугарија
Седиште Софија,  Бугарија
Раководител Сергеј Цветарски
(директор)
Мрежно место
nsi.bg

Националниот статистички институт на Република Бугарија (НСИ) е државна агенција која е директно подредена на Министерскиот совет, која се занимава со собирање, обработка и обезбедување на точни информации за целокупната социјална и економска состојба и развој на Бугарија. Националниот институт за статистика е дел од Националниот статистички систем (заедно со органите за статистика и Бугарската народна банка), како и Европскиот статистички систем на чело со Заводот за статистика на Европската унија - Евростат.

Историја[уреди | уреди извор]

Првите институции кои вршат системска статистичка активност во Бугарија се Статистичката служба на Одделот за внатрешни работи на Привременото руско управување (1877 - 1879) и Статистичкото одделение на Министерството за правда (1880 - 1883). Денешниот Национален статистички институт потекнува од создаденото на 7 јули (25 јуни стар стил) 1880 година статистички организациски оддел на Министерството за финансии. Во 1881 година тоа е претворено во статистичко биро, а од 1894 година е подредено на Министерството за трговија и земјоделство. Од 1897 година службата се нарекува Дирекцијата на статистиката, а од 1910 година - Главна дирекција на статистиката. Од 1946 година е директно потчинета на Министерскиот совет, а од 1948 година - на Државната Комисијата за планирање.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Българските държавни институции 1879 – 1986. София: ДИ „Д-р Петър Берон“. 1987. стр. 67–68.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]