Министерски совет на Бугарија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Владата на Република Бугарија односно Министерскиот совет (бугарски: Министерски съвет или Правителство на Република България) претставува основен орган на извршната власт во државата. Министерскиот совет се состои од претседател на владата, негови заменици и ресорни министри.

Следува список на моментални министри:

Министерство Име Период Партија
Премиер и Министер за надворешни работи Марин Рајков 13 март 2013 независен
Министер за регионален развој Екатерина Захариева 13 март 2013 независен
Министер за труд и социјална политика Дејана Костадинова 13 март 2013 независен
Министер за управување на средствата од ЕУ Илијана Цанова 13 март 2013 независен
Министер за внатрешни работи Петја Прванова 13 март 2013 независен
Министер за финансии Калин Христов 13 март 2013 независен
Министер за економија Асен Василев 13 март 2013 независен
Министер за образование и наука Николај Милошев 13 март 2013 независен
Министер за правда Драгомир Јорданов 13 март 2013 независен
Министер за одбрана Тодор Тагарев 13 март 2013 независен
Министер за земјоделство Иван Станков 13 март 2013 независен
Министер за транспорт Кристијан Крстев 13 март 2013 независен
Министер за животна средина Јулиан Попов 13 март 2013 независен
Министер за здравство Николај Петров 13 март 2013 независен
Министер за култура Владимир Пенев 13 март 2013 независен
Министер за спорт Петар Стојчев 13 март 2013 независен
Министер без ресор Роман Василев 13 март 2013 независен

Надворешни врски[уреди | уреди извор]