Бугари во Бугарија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Бугарите се главна етничка група во Бугарија. Според пописот на населението во 2011 година тие се 5 664 624 лица или 76.9% од населението на земјата.[1]

Бројност и дел[уреди | уреди извор]

Пописи на населението[уреди | уреди извор]

Општини во кои бугарите се мнозинство од населението, според пописот на населението во 2011 година (црвена боја).
Населени места во кои бугарите се мнозинство од населението, според пописот на населението во 2011 година (виолетова боја).

Бројност и удел на бугарите, според пописот на населението во Бугарија во текот на годините:[2]

Година Дел
(во %)
Бројност
1900 77.1 2 888 219
1905 79.4 3 203 810
1910 81.1 3 518 756
1920 83.3 4 036 056
1926 83.2 4 557 706
1934 85.6 5 204 217
1946 84.0 5 903 580
1956 85.5 6 506 541
1965 87.9 7 231 243
1975 90.9 7 930 024
1992 85.7 7 271 185
2001 83.9 6 655 210
2011 76.9 5 664 624

Бројност и удел на бугарите, според пописот на населението во Бугарија во текот на годините, по области:[3][4]

Област Бројност Дел (во %)
2001 2011 2001 2011
Вкупно 6,655,210 5,664,624 83.9 76.9
Благоевградска област 286,491 251,097 83.97 77.60
Бургаска област 338,625 298,128 79.94 71.69
Варненска област 393,884 371,048 85.25 78.10
Великотрновска област 259,099 211,353 88.37 81.76
Видинска област 118,543 86,802 91.13 85.92
Врачанска област 223,692 151,183 92.04 80.91
Габровска област 131,494 106,406 91.23 86.71
Добричка област 164,204 131,114 76.29 69.12
Јамболска област 140,240 106,884 89.85 81.31
Крџалиска област 55,939 39,519 34.10 25.86
Ќустендилска област 152,644 121,351 93.91 88.78
Ловечка област 152,194 118,346 89.55 83.68
Монтанска област 157,507 123,820 86.41 83.60
Пазарџичка област 261,260 206,110 84.08 74.80
Перничка област 145,642 120,929 97.20 90.55
Плевенска област 280,475 219,612 89.90 81.41
Пловдивска област 621,338 540,303 86.80 79.10
Разградска област 67,069 49,229 44.00 39.32
Русенска област 213,408 176,413 80.18 74.98
Силистренска област 84,178 64,050 59.28 53.60
Сливенска област 163,188 132,697 74.69 67.19
Смољанска област 122,806 86,847 87.67 71.33
Софија-град 1,124,240 1,136,433 96.01 87.98
Софиска област 253,536 210,974 92.78 85.24
Старозагорска област 319,379 265,618 86.17 79.70
Трговишка област 76,294 58,371 55.41 48.31
Хасковска област 224,757 180,541 80.99 73.31
Шуменска област 123,084 99,446 60.22 55.08

Извори[уреди | уреди извор]

  1. „Преброяване 2011. НСИ, стр. 4“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2013-07-27. Посетено на 2017-05-28.
  2. „Население по местоживеене, пол и етническа група“ (бугарски). nsi.bg. Посетено на 2017-05-28.
  3. „Етнически състав на населението в България“ (бугарски). miris.eurac.edu. Архивирано од изворникот на 2018-07-15. Посетено на 2017-05-28.
  4. „Ethnic composition: 2011 census“ (бугарски). pop-stat.mashke.org. Посетено на 2017-05-28.