Награда „4 Ноември“

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Наградата „4 ноември“ која ја доделува Општина Битола по повод Денот на ослободувањето на градот Битола е највисоко општинско признание кое се доделува од 1958 година, а од 2002 година е воведена и награда за животно дело. Се доделува на физички и правни лица како знак на општествено признание за значајни остварувања во стопанството, науката, уметноста, културата, воспитанието и образованието, здравствената заштита, социјалната заштита, спортот, техничката култура, заштитата и унапредувањето на животната средина и природата, како и други сегменти од животот, трудот и творештвото, што претставуваат посебен придонес за развојот на општината, Република Македонија и светот. Наградата за едногодишно остварување се доделува на правни и физички лица, додека пак, наградата за животно дело се доделува само на едно физичко лице.

Добитници на наградата за животно дело[уреди | уреди извор]

Добитници на наградата за едногодишно остварување[уреди | уреди извор]

2021[уреди | уреди извор]

Наградата не е доделена.[10]

2020[11][уреди | уреди извор]

 • Димитар Митревски и Благојче Тодоровски – меѓународен судиски пар
 • Лидија Тфирст Митревска, директор на ЈОУДГ Естреја Овадија Мара
 • Македонското научно друштво – Битола
 • доцент д-р Владимир Рендевски – специјалист неврохирург
 • Панде Димитровски, автор на проектот „Незаборав“

2019[12][уреди | уреди извор]

 • Васко Михалчев, пилот во Дирекцијата за заштита и спасување, кој е предложен заради значаен придонес со своето учество во гаснење на повеќе од 90 настанати пожари, од кои само во еден месец имало повеќе од 45 пожари.
 • Ѓорѓи Лазаревски, педагог, заради остварувањата и неговата активност во полето на литературата во изминатата година, посебно за неговите издадени две книги „Педагошко-психолошката служба во Битола и Битолско (1973-2018)“ и „Шепотот на пелагониските села“.
 • д-р Јасмина Буневска Талевска, заради нејзините достигнувања и признанија добиени на европско ниво, а како резултат на вложениот труд, работа и ентузијазам на полето на подигнувањето на сообраќајната безбедност, култура и подвижност.
 • Печатницата „Киро Дандаро“, го добива признанието како успешна компанија која не само во Битола туку и на европско тло опстојува како бренд повеќе од 70 години.
 • м-р Марија Младеновска-Димитровска, психолог, заради нејзините достигнувања во областа на психологијата и успешното претставување на Општина Битола и Македонија на 16. Европски конгрес за психологија каде го изложи својот истражувачки труд на Московскиот државен универзитет Ломоносов.
 • Марија Росенгрен, хуманист, заради остварувања од областа на хуманоста. Има направено повеќе хуманитарни дела, донации во училиштето Ѓорѓи Сугарев, во Заводот „Кочо Рацин“, во битолската болница и други.
 • Градинката „Мајски цвет“ ќе го добие признанието заради достигнување во областа на социјалната заштита, организирање повеќе обуки, работилници, како и ментор на студентите од прва година на Педагошкиот факултет во Битола.

2018 година[13][уреди | уреди извор]

 • доцент д-р Александар Литовски - за достигнувања во областа на литературата
 • Јован Василев - за неговите достигнувања во спортот како претседател на женскиот ракометен клуб Пелистер
 • проф. д-р Иван Додовски - за неговите достигнувања во областа на науката и културата

2017 година[6][уреди | уреди извор]

 • д-р Васо Радивоевиќ - за достигнувања од областа на здравствената заштита
 • Драган Најденовски - самостоен ликовен уметник, за неговата огромна ангажираност на полето на ликовниот живот во Битола
 • Менка Николовска - за остварувања од областа на хуманоста и филантропијата

Претходни години[уреди | уреди извор]

Доделени се повеќе од 300 награди меѓу кои и на:

 • Организација на жени на Општина Битола
 • СОУ „Јосип Броз-Тито“ - Битола, 1975
 • Ансамбл за фолклор „Гоце Делчев“
 • НУУБ „Св. Климент Охридски“
 • ХО „Самарјанин“
 • Фабрика „Цермат“
 • Огнен Дранговски
 • Болница „Плодност“
 • д-р Вангел Тодоров
 • д-р Зоран Пејковски

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. http://www.idividi.com.mk/vesti/makedonija/358312/
 2. „архивска копија“. Архивирано од изворникот на 2016-03-04. Посетено на 2014-10-18.
 3. http://www.bigorski.org.mk/index.php?content_type=feljton&action=details&record_id=139
 4. http://bitolskivesnik.mk/bitolski-vesnik-dobitnik-na-4-noemvriskata-nagrada/
 5. http://sitel.com.mk/nagradata-zhivotno-delo-na-opshtina-bitola-za-milica-shperovikj-ribarski
 6. 6,0 6,1 Доделени наградите 4 ноември
 7. „Виолета Томовска, добитник на наградата за животно дело, по повод 4 ноември“. Bitola News. Посетено на 4 ноември 2018.
 8. „Наградата за животно дело на Битола, годинава, за Благој Стефановски-Баге“. Bitola news. Посетено на 31 октомври 2019.
 9. „АВТОРОТ НА ПЕСНАТА „АКО ОДАМ ВО БИТОЛА" ПЕТАР ГЕОРГИЕВСКИ – КАЛИЦА ДОБИТНИК НА НАГРАДАТА „4 НОЕМВРИ" ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО“. СДК. 31 октомври 2020. Посетено на 4 ноември 2020.
 10. 10,0 10,1 „ААКТЕРОТ ПЕТАР МИРЧЕВСКИ ЈА ДОБИ ОПШТИНСКАТА НАГРАДА НА БИТОЛА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО „4 НОЕМВРИ". СДК. 25 октомври 2021. Посетено на 26 октомври 2021.
 11. „Доделени 4-то ноемвриските награди“. ТВ Тера. 4 ноември 2020. Посетено на 4 ноември 2020.
 12. „Кои се добитниците на наградата „4 ноември". ТВ Тера. 31 октомври 2019. Посетено на 4 ноември 2019.
 13. Доделени 4-ноемвриските награди во Битола Архивирано на 6 ноември 2018 г. на семережното место на телевизија Тера