Град

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Гратче)
Крајбрежјето на Александрија, современ град со најмалку 23 вековна историја.

Градовите се компактно изградени поголеми населби, во кои населението се занимава со повеќе дејности, при што доминираат секундарните и терцијарните, односно најголем дел од населението се занимава со неземјоделски дејности.

За дефинирање на градот се доминантни три обележја:

 • Популациско-демографски
 • Функционални
 • Морфолошки

Градот како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Градот се јавува како тема во делата од уметноста и популарната култура.

Градот како тема во книжевноста[уреди | уреди извор]

Градот како тема во џезот и во популарната музика[уреди | уреди извор]

 • „Град без љубов“ (хрватски: Grad bez ljubavi) — песна на хрватската рок-група Азра (Azra) од 1981 година.[25]
 • „Градот на Изабела“ (англиски: City Of Isabel) — композиција на грчкиот музичар Вангелис од 1981 година.[26]
 • „Тинејџерски град“ (англиски: Teen Town) — композиција на американската џез-група Ведер рипорт (Heavy Weather) од 1977 година.[27]
 • „Град без радост“ (англиски: Town With No Cheer) — песна на американскиот музичар Том Вејтс (Tom Waits) од 1983 година.[28]
 • „Центарот на градот“ (англиски: Midtown) — песна на Том Вејтс од 1985 година.[29]
 • „Фармер во градот“ (англиски: Farmer In The City) — песна на американскиот музичар Скот Вокер (Scott Walker) од 1995 година.[30]
 • „Живеење за градот“ (англиски: Living for the City) — песна на американскиот музичар Стиви Вондер (Stevie Wonder) од 1973 година.[31]
 • „Празен град“ (англиски: Empty city) — песна на британската рок-група Gentle Giant од 1976 година.[32]
 • „Овој град“ (англиски: This Town) — песна на американската рок-група Go-Go's од 1981 година.[33]
 • „Овој град“ (англиски: This town) — песна на американската гранџ-група Грин Ривер (Green River) од 1986 година.[34]
 • „Глетки во градот“ (англиски: Sights In The City) — песна на американскиот рапер Гуру (Guru) од 1993 година.[35]
 • „Град“ — песна на македонската рок-група Д’ Далтонс од 2004 година.[36]
 • „Град од колиби“ (англиски: Shanty Town) — песна на реге-музичарот Дезмонд Декер (Desmond Dekker) од 1972 година.[37]
 • „Заборави го овој град“ (српски: Заборави овај град) — песна на српската и југословенска рок-група Екатарина Велика од 1985 година.[38]
 • „Над градот“ (српски: Iznad grada) — песна на српската рок-група Екатарина Велика.[39]
 • „Град“ — песна на српската рок-група „Екатарина Велика“ од 1986 година.[40]
 • „Гитарски град“ (англиски: Guitar Town) — песна од истоимениот албум на американскиот рок-музичар Стив Ерл (Steve Earle) од 1986 година.[41]
 • „Овој град“ (англиски: This Town) — песна на американската гранџ-група Грин Ривер“(Green River) од 1987 година.[42]
 • „Рударскиот град во црвените ридови“ (Red Hill Mining Town) — песна на ирската рок-група У2 (U2) од 1987 година.[43]
 • „Град-засолниште“ (англиски: City of Refuge) — песна на рок-групата Ник Кејв енд д бед сидз (Nick Cave and the Bad Seeds) од 1988 година.[44]
 • „Градот на верзиите“ (англиски: Version city) - песна на англиската рок-група Клеш (The Clash) од 1980 година.[45]
 • „Метропола“ (англиски: Metropolis) - песна на германската група Крафтверк (Kraftwerk) од 1978 година.[46]
 • „Другата страна на градот“ (англиски: The Other Side Of Town) — песна на американскиот музичар Куртис Мејфилд (Curtis Mayfield') од 1970 година.[47]
 • „Мал град“ (англиски: Small Town) - песна на американскиот рок-музичар Џон Кугар Меленкамп (John Mellencamp) од 1985 година.[48]
 • „Градот е нем“ - песна на македонската рок-група Мизар од 1988 година.[49]
 • „Ноќ во градот“ (англиски: Night In The City) — песна на канадската музичарка Џони Мичел (Joni Mitchell) од 1968 година.[50]
 • „Метропола“ (англиски: Metropolis) - песна на британската рок-група Моторхед (Motörhead) од 1979 година.[51]
 • „Лош град“ (англиски: Bad Town) - песна на американската рок-група Operation Ivy.[52]
 • „Голем град“ (англиски: Big city) - песна на американската рок-група Operation Ivy.[53]
 • „Сателитски град“ (англиски: Satellite City) — песна на шкотската рок-група Оринџ џус (Orange Juice) од 1982 година.[54]
 • „Валканиот стар град“ (англиски: Dirty Old Town) - песна на ирската рок-група Поугс (The Pogues) од 1985 година.[55]
 • „Град на изобилството“ (хрватски: Grad izobilja) — песна на хрватската рок-група Проблеми.[56]
 • „Хроничен град“ (англиски: Raised In The City) — мини-музички албум на американската рок-група Р.Е.М. (R.E.M.) од 1982 година.[57]
 • „(Не се враќам во) Роквил“ (англиски: (Don't Go Back To) Rockville) — песна на Р.Е.М. од 1984 година.[58]
 • „Израснат во градот“ (англиски: Raised In The City) - песна на американската рок-група Риплејсментс (The Replacements) од 1981 година.[59]
 • „Песната на Хамонд“ (англиски: Hammond Song) — песна на американската фолк-рок група Роучис (The Roches) од 1979 година.[60]
 • „Одвратни градови“ (англиски: Hideous Towns) — песна на англиската рок-група Сандејс (The Sundays) од 1988 година.[61]
 • „Тема за големите градови“ (англиски: Theme For Great Cities) — песна на британската рок-група Simple Minds од 1981 година.[62]
 • „Градови во прашина“ (англиски: Cities in dust) — песна на англиската рок-група Siouxsie And The Banshees од 1986 година.[63]
 • „Мрак на работ од градот“ (англиски: Darkness on the Edge of Town) — песна од истоимениот музички албум на американскиот рок-музичар Брус Спрингстин (Bruce Springsteen) од 1978 година.[64]
 • „Беритаун“ (англиски: Barrytown) — песна на американската рок-група Стили Ден (Steely Dan) од 1974 година.[65]
 • „Англиските градови“ (англиски: English Towns) — песна на британската рок-група Стренглерс (The Stranglers) од 1977 година.[66]
 • „Градска болест“ (англиски: City Sickness) - песна на рок-групата Тиндерстикс (Tindersticks) од 1993 година.[67]
 • „Градови“ (Cities) - песна на американската рок-група Токинг хедс (Talking Heads) од 1979 година.[68]
 • „Сакам да живеам во градот“ (англиски: I love living in the city) — песна на американската панк-група Фиар (Fear).[69]
 • „Одведи ме од овој град“ (хрватски: Odvedi me iz ovog grada) — песна на хрватската рок-група Филм од 1981 година.[70]
 • „Кога ќе горат градовите“ (хрватски: Kad budu gorjeli gradovi) — песна на Филм од 1983 година.[71]
 • „Големиот град“ (хрватски: Veliki grad) - песна на југословенската рок-група Фит.[72]
 • „Град на гревовите“ (англиски: Sin City) - песна на американската кантри-група The Flying Burrito Bros од 1969 година.[73]
 • „Ова е твојот град“ - песна на македонската рок-група Хахаха од 2011 година.[74]
 • „Во градот“ (англиски: In The City) - песна од истоимениот музички албум на британската рок-група The Jam од 1977 година.[75]
 • „Градот наречен Зловолја“ (англиски: Town Called Malice) - песна на The Jam од 1982 година.[76]

Градот како тема во филмот[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Блаже Конески, Црн овен. Скопје: Арс Ламина - публикации, 2021, стр. 47-50.
 2. Давид Албахари, Опис смрти. Београд: Српска књижевна задруга, 2004, стр. 73.
 3. Очудувања #1 #2 (кратки раскази). Скопје: Бегемот, 2018, стр. 56-61.
 4. Иво Андрић, Ex Ponto - Немири - Лирика. Београд: Просвета, 1977, стр. 181.
 5. Ана Бунтеска, Колку е потребно за среќа. Скопје: Матица Македонска, 2016, стр. 186-187.
 6. Очудувања 1-2. Скопје: Бегемот, 2018, стр. 117-130.
 7. Вилијам Батлер Јејтс, Келтскиот самрак. Скопје: Бегемот, 2014, стр. 93-95.
 8. Лилјана Узуновиќ, „Читателот во земјата на романите или за нишката на Шехерезада“, во: Итало Калвино, Ако една зимска ноќ некој патник. Скопје: Магор, 2012, стр. 226.
 9. Miroslav Krleža, Lirika. Sarajevo: Svjetlost, 1966, стр. 72.
 10. Miroslav Krleža, Lirika. Sarajevo: Svjetlost, 1966, стр. 60-61.
 11. Miroslav Krleža, Lirika. Sarajevo: Svjetlost, 1966, стр. 73.
 12. Антoлогија на бразилскиот расказ, Три, Скопје, 2012, стр. 279-280.
 13. Федерико Гарсија Лорка, Неверна жена. Скопје: Македонска книга, Култура, Мисла, Наша книга, 1982, стр. 48-50.
 14. Владимир Мајаковски, Песме и поеме. Нови Сад: Академска књига, 2015, стр. 14.
 15. Артур Рембо, Боравак у паклу. Београд: Култура, 1968, стр. 106-107.
 16. Артур Рембо, Боравак у паклу. Београд: Култура, 1968, стр. 112-113.
 17. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига III: Средина XX века – поч. XXI века (неомодернизам, неоавангарда, постмодернизам и нова трагања). Београд: Paidea, 2007, стр. 98-99.
 18. „Хронологија“ во: Ацо Шопов, Песни. Скопје: Македонска книга, Мисла и Култура, 1988, стр. 160.
 19. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 16.
 20. Zbignjev Herbert, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg – Čigoja štampa, стр. 97-98.
 21. Zbignjev Herbert, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg – Čigoja štampa, стр. 247.
 22. Велимир Хлебњиков, Краљ времена Велимир I. Просвета: Београд, 1964, стр. 161-164.
 23. Велимир Хлебњиков, Краљ времена Велимир I. Просвета: Београд, 1964, стр. 291.
 24. Ацо Шопов, Песни. Скопје: Македонска книга, Мисла и Култура, 1988, стр. 45.
 25. YouTube, AZRA "Grad bez ljubavi" LIVE SINJ 1987. (пристапено на 12.1.2017)
 26. Discogs, Vangelis ‎– 1492 – Conquest Of Paradise (Music From The Original Soundtrack) (пристапено на 24.5.2021)
 27. Weather Report – Heavy Weather (пристапено на 17.12.2023)
 28. DISCOGS, Tom Waits ‎– Swordfishtrombones (пристапено на 25 септември 2021)
 29. DISCOGS, Tom Waits ‎– Rain Dogs (пристапено на 20.7.2019)
 30. Discogs, Scott Walker ‎– Tilt (пристапено на 19.9.2018)
 31. YouTube, Stevie Wonder - Living for the City (пристапено на 27.3.2020)
 32. Discogs, Gentle Giant – Interview (пристапено на 20.11.2022)
 33. DISCOGS, Go-Go's – Beauty And The Beat (пристапено на 25.10.2022)
 34. AllMusic, Dry аs а Bone (пристапено на 11.11.2022)
 35. Discogs, Guru – Jazzmatazz Volume: 1 (пристапено на 30.10.2022)
 36. D’ Daltons, De Luxe. Avalon Produkcija, 027, 2004.
 37. DISCOGS, Various ‎– The Harder They Come (Original Soundtrack Recording) (пристапено на 24.12.2017)
 38. Discogs, Ekatarina Velika ‎– Ekatarina Velika (пристапено на 8.8.2020)
 39. YouTube, EKV iznad grada (пристапено на 7.12.2016)
 40. YouTube, EKV Grad (пристапено на 7.12.2016)
 41. YouTube, Steve Earle | Guitar Town | Full Album | Vinyl Rip (пристапено на 30.10.2017)
 42. DISCOGS, Green River ‎– Dry As A Bone (пристапено на 27.6.2019)
 43. U2, The Joshua Tree, Cai 9218, Jugoton.
 44. YouTube, Nick Cave and the Bad Seeds - City of Refuge (пристапено на 1.11.2017)
 45. DISCOGS, The Clash ‎– Sandinista! (пристапено на 10.6.2020)
 46. DISCOGS, Kraftwerk ‎– Die Mensch·Maschine (пристапено на 28.12.2020)
 47. Discogs, Curtis Mayfield – Curtis (пристапено на 15.4.2022)
 48. YouTube, Small Town John Mellencamp lyrics (пристапено на 31.10.2017)
 49. Мизар, Lithium records, CD 014, 2003.
 50. Joni Mitchell – Song To A Seagull (пристапено на 24.4.2023)
 51. Discogs, Motörhead ‎– Overkill (пристапено на 18 јануари 2021)
 52. Operation Ivy – Operation Ivy (пристапено на 31.5.2023)
 53. Operation Ivy – Operation Ivy (пристапено на 31.5.2023)
 54. Discogs, Orange Juice (3) ‎– You Can't Hide Your Love Forever (пристапено на 22 март 2021)
 55. YouTube, 08 Dirty Old Town by The Pogues (пристапено на 22.8.2017)
 56. YouTube, Novi Punk Val 78-80 (1981) Full Album (пристапено на 21.10.2021)
 57. R.E.M. – Chronic Town (пристапено на 10.5.2023)
 58. R.E.M. – Reckoning (пристапено на 7.10.2023)
 59. YouTube, The Replacements - Sorry Ma, Forgot To Take...1981 (Full Album 2002)US (пристапено на 12.6.2017)
 60. The Roches – The Roches (пристапено на 10.10.2023)
 61. The Sundays – Reading, Writing And Arithmetic (пристапено на 26.3.2024)
 62. Discogs, Simple Minds – Sons And Fascination / Sister Feelings Call (пристапено на 15 април 2021)
 63. YouTube, Siouxsie And The Banshees - Cities In Dust (пристапено на 26.9.2017)
 64. YouTube, Bruce Springsteen - Darkness on the Edge of Town (1978) - Full Album (пристапено на 17.12.2017)
 65. Steely Dan – Pretzel Logic (пристапено на 10.1.2024)
 66. DISCOGS, The Stranglers ‎– No More Heroes (пристапено на 4.5.2021)
 67. DISCOGS, Tindersticks ‎– Tindersticks (пристапено на 19.8.2018)
 68. YouTube, Talking Heads - Fear of Music (пристапено на 6.3.2018)
 69. YouTube, Fear - I love living in the city (пристапено на 8.9.2021)
 70. Discogs, Film ‎– Novo! Novo! Novo! Još Jučer Samo Na Filmu A Sada I U Vašoj Glavi (пристапено на 21.5.2021)
 71. Discogs, Film – Sva Čuda Svijeta (пристапено на 22.6.2021)
 72. YouTube, Fit - 07 Veliki Grad (LIve Uz Rijeku) HQ (пристапено на 8.4.2017)
 73. DISCOGS, The Flying Burrito Bros ‎– The Gilded Palace Of Sin (пристапено на 21.2.2020)
 74. www.moonleerecords.com, Xaxaxa Tango revolucioner (пристапено на 29.11.2020)
 75. YouTube, The Jam - In the City (Full Album) 1977 (пристапено на 16.12.2017)
 76. DISCOGS, The Jam ‎– The Gift (пристапено на 17.6.2020)
 77. IMDb, City Lights (1931) (пристапено на 18.12.2015)
 78. Узаврели град - филм (пристапено на 22.12.2019)
 79. Кинотека на Македонија, „Филмска програма - февруари 2017“ (пристапено на 7.3.2017)
 80. Пази се! Доаѓа Cinedays 13. Скопје: Младински културен центар, 2014, стр. 59.