Гардиски Совет

Од Википедија — слободната енциклопедија
Иран

Оваа статија е дел од темата:
Политика на Иран


Гардискиот Совет (персиски -شورای نگهبان قانون اساسی) е специјален надпарламентарен орган на власта во Иран. гардискиот Совет се состои од 12 члена, 6 претставници (исламски духовници ) се од Високиот раководител и 6 претставници (правници) од Меџлисот.

Основна функција на Советот е проверка на законските проекти. Советот ги утврдува кандидатите на клучните позиции на државата, пратениците, членовите на Советот на експерти и министерски работи.

Од 1988 со Совет управува ајатолахот Ахмад Џанати.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]