Политика на Иран

Од Википедија — слободната енциклопедија


Иран

Оваа статија е дел од темата:
Политика на Иран


Иран според уставот од 1979 година е исламска република. Исламската република Иран (ИРИ) била основана 1 април 1979 како резултат на исламската револуција 19781979. Шиитскиот Ислам е уставна религија во Иран.

Органи во Иран е:

Поврзано[уреди | уреди извор]