Прејди на содржината

Правен систем на Иран

Од Википедија — слободната енциклопедија
Иран

Оваа статија е дел од темата:
Политика на Иран


Правниот систем на Иран е составен и воден од Али Акбар Давар и неколку негови современици. Правниот систем се заснова на првостепените принципи од времето на монархијата, односно од ерата на династијата Пахлеви. Но после исламската револуција, правниот систем пред сè се заснова на исламското право, односно се води спрема законите на шеријатот.


Работите кои се од витален ирански интерес правниот систем не ги решава сам, туку се координита со Гардискиот Совет. Сегашен претседател на советот е Махмуд Шахруди.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]