Надворешни односи на Иран

Од Википедија — слободната енциклопедија
Иран

Оваа статија е дел од темата:
Политика на Иран


По стапувањео на власт на претседателот Махмуд Ахмадинеџад на власт во Иран, надворешната политика значително се влошува, пред сè со САД.

Иран и Израел[уреди | уреди извор]

2004[уреди | уреди извор]

Иран и Ирак[уреди | уреди извор]

После воениот удар на САД на Ирак, Иран одбива да го признае новите ирачки власти.

Иран и Европа[уреди | уреди извор]

Претеќжно умерени односи.

Иран и Кина[уреди | уреди извор]

Иран — трет по големина кинески доставувач на нафта (до 18% од кинескиот увоз на хафта).

Иран и Русија[уреди | уреди извор]

претежно испорака на оружје од Русија за Иран, размена на атомска технологија (како на пр. централата во градот Бушер).

Иран и САД[уреди | уреди извор]

После Исламската револуција 1979 година,САД немаат никакви односи со Иран.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Баг-е-Мали: Иранското министерство за Надворешни работи во Техеран
Новообновената зграда на Иранското министерство за надворешни работи со лик на пред исламска (персиска) фасада