Совет на експерти

Од Википедија — слободната енциклопедија
Иран

Оваа статија е дел од темата:
Политика на Иран


Совет на експерти (фарси -مجلس خبرگان,Majles-e-Khobregan или Majles-e-KhebreganМеџли́с кебрега́н) е специјален државен орган во Иран, кој го избира Високиот раководител на Иран. Советот на експерти се состои од 86 членови кои се избрани од народот на одреден рок. Тие се собираат двапати во годината.

Сегашен претседател на советот е — Акбар Хашеми Рафсанџани.