Прејди на содржината

Венецијанска ренесанса

Од Википедија — слободната енциклопедија
Џорџоне, Заспаната Венера (околу 1510), Галерија на старите мајстори, Дрезден, Германија.

Венецијанската ренесанса имала посебен карактер во споредба со општата италијанска ренесанса на други места. Република Венеција била топографски различна од останатите градови-држави на ренесансната Италија како резултат на нивната географска локација, која го изолирал градот политички, економски и културолошки, дозволувајќи му на градот слободното време да ги следи задоволствата на уметноста. Влијанието на венецијанската уметност не престанало на крајот на периодот на ренесансата. Нејзините практики опстојуваа преку делата на уметничките критичари и уметници кои ја проширувале својата важност низ Европа до 19 век.[1]

Тинторето, Чудото на робот, 1548 година

Иако долгиот пад на политичката и економската моќ на Републиката започнала пред 1500 година, Венеција на тој датум останал „најбогат, најмоќен и најнаселен италијански град“[2] и контролирал значајни територии на копното, познати како тераферма, кој вклучувал неколку мали градови кои придонеле уметници во венецијанското училиште, особено Падова, Бреша и Верона. Териториите на Републиката, исто така, ги опфаќале Истра, Далмација и островите кои сега се наоѓаат во близина на хрватскиот брег, кои исто така придонеле. Навистина, „главните венецијански сликари од шеснаесеттиот век ретко биле домородци на самиот град“,[2] а некои главно работеле на другите територии на Републиката или подалеку.[3] Речиси истото важи и за венецијанските архитекти.

Иако во никој случај не бил важен центар на хуманизам и ренесанса, Венеција бил несомнениот центар на издаваштвото на книги во Италија, и многу важен во тој поглед; Венецијанските изданија биле дистрибуирани низ Европа. Алд Мануциј бил најважниот печатач/издавач, но во никој случај единствениот.

Сликарство

[уреди | уреди извор]
Празникот на боговите, започнат в. 1514 година од Џовани Белини, и завршен од Тицијан во 1529 година, масло на платно, Национална галерија на уметност, Вашингтон

Венецијанското сликарство било главна сила во италијанското ренесансно сликарство и пошироко. Почнувајќи со работата на Џовани Белини (околу 1430–1516) и неговиот брат Џентил Белини (околу 1429–1507) и нивните работилници, главните уметници на венецијанската школа ги вклучиле Џорџоне (околу 1477–1510), Тицијан (околу 1489–1576), Тинторето (1518–1594), Паоло Веронезе (1528–1588) и Јакопо Басано (1510–1592) и неговите синови. Се смета дека давале предност на бојата над линијата,[4] традицијата на венецијанското училиште се спротивставувало на маниризмот распространет во остатокот од Италија. Венецијанскиот стил извршил големо влијание врз подоцнежниот развој на западното сликарство.[5]

Хармоничниот договор и стабилност и строгата владина контрола на Венеција се рефлектираа во нејзините слики.[6] Венеција била надалеку позната и почитувана по тоа што ја задржала репутацијата на „неизвалкана слобода, непоколеблива религиозност, социјална хармонија и непоколебливи мирољубиви намери“.[7] Република Венеција била водечки град кој го поддржувал користењето на уметничкото покровителство како „рака на власта“ во нејзиното остварување на потенцијалот на уметноста како политичко богатство.[8]

Остатокот од Италија имала тенденција да го игнорира или потценува венецијанското сликарство; Запоставувањето на училиштето од страна на Џорџо Вазари во првото издание на неговиот Животите на најизвонредните сликари, вајари и архитекти во 1550 година било толку видливо што сфатил дека треба да ја посети Венеција за дополнителен материјал во неговото второ издание од 1568 година[9] Спротивно на тоа, странците, за кои Венеција честопати бил првиот поголем италијански град посетен, секогаш го ценат тоа и, по самата Венеција, најдобрите колекции сега се наоѓаат во големите европски музеи, а не во другите италијански градови. На највисокото, кнежевско ниво, венецијанските уметници се стремат да бидат најбарани за нарачки во странство, од Тицијан па наваму, а во 18 век повеќето од најдобрите сликари поминале значајни периоди во странство, генерално со голем успех.[10]

Традиционалните методи на византискиот стил опстојувале дури и во сликарската фракција до околу 1400 година, пред доминантниот стил да почне да се префрла кон меѓународната готска и италијанска ренесанса првпат донесени во Венеција од Падуан Гвариенто ди Арпо, Џентил да Фабриано и Писанело кога биле нарачани да ги украсуваат фреските на Дуждовата палата.[11]

Познато е дека симболот на Венеција е Богородица или божицата Венера, но Лавот на Свети Марко е најстариот и најуниверзалниот симбол на Републиката.

Пример е температа на платно од Виторе Карпачо, Лав од Свети Марко, 1516 година. Моќната слика на лавот прикажан со божествените белези на ореолот и крилјата, укажува на отворена книга со натписи „Мир на тебе Марко, мој евангелист“ експлицитно наведувајќи ја неговата заштита и благослов над градот.[12] Разграничувањето на предните шепи на лавот над копното додека задните шепи стојат над морето алудира на доминацијата на владеењето на Венеција над двете територии како исполнување на ветувањето на Свети Марко.[12]

Архитектура

[уреди | уреди извор]
Палацо Дарио, 1480-ти, со карактеристични венецијански саксии за оџаци

Во споредба со ренесансната архитектура на другите италијански градови, во Венеција постоел одреден степен на конзервативизам, особено во задржувањето на целокупната форма на зградите, кои во градот обично биле замени на ограничено место, и во прозорците, каде што се заоблени или тркалезни врвови, понекогаш со класицизирана верзија на трасирата на венецијанската готска архитектура, останала многу посилно користена отколку во другите градови.[13] Дуждовата палата била многу обновена по пожарите, но најмногу зад готските фасади.

Венецијанската елита имала колективно верување во важноста на архитектурата за зајакнување на довербата во Републиката, а во резолуцијата на Сенатот во 1535 година било забележано дека тој е „најубавиот и најславниот град што во моментов постои во светот“.[14] Во исто време, отворената конкуренција меѓу патрициските семејства биле обесхрабрена, во корист на „хармонична еднаквост“, која се однесувала на зградите како и на други области,[15] и се сметало за новина заради себе или повторно да се придобијат славите на антиката, со сомнеж.[16] Иако посетителите се восхитувале на богатите ансамбли, венецијанската архитектура немало големо влијание надвор од сопствените поседи на републиката пред Андреја Паладио (1508–1580), чиј стил на паладијанската архитектура станал огромно влијателен некое време по неговата смрт, не само во англиското говорно подрачје.

Мауро Кодуси, Ка' Вендрамин Калерги, од 1481 година

Уметноста и архитектурата биле искористени како моќен метод за прикажување на величественоста на градот Венеција. Архитектурите и структурите како што се базиликата Свети Марко, плоштадот Свети Марко и Дуждовата палата за да наведат неколку биле „видлив израз на идејата за Венеција“.[17] Венеција можела да ја продолжи својата состојба на слобода повеќе од илјада години и воспостави супериорна позиција од онаа на Рим.[18] Граѓаните на Венеција се верувале дека се побожна нација поради недостатокот на поврзаност со паганството во минатото и тврдле дека градот бил основан на Денот на Благовештението. Затоа, Венецијанците користеле помпезни и сложени архитектонски дизајни за да го прикажат градското „чисто, легитимно и неизвалкано“ христијанство.[18] Уметноста за време на ренесансниот период на Венеција продолжила да црпи големо влијание од стиловите на Византија.[19]

Мауро Кодуси (1440–1504) од Ломбардија бил еден од првите архитекти што работел во ренесансен стил во Венеција, при што неговиот син Доменико му помагал и ја продолжил неговата пракса по неговата смрт. Неговото дело почитува и алудира на многу елементи од венецијанската готика и одлично се усогласува со него.[20] Други архитекти активни во раниот период на ренесансата се Џорџо Спавенто (активен од 1489 или порано),[21] и Антонио Абонди, често познат како Скарпањино (починал во 1549 година), кој бил активен од најмалку 1505 година. Сан Себастиано, Венеција, започнато во 1506 година, е рана работа. И двајцаат имале многу владини комисии.

Јакопо Сансовино, Библиотека Маркијана, започната 1537 година

Јакопо Сансовино (1486–1570), исто така важен скулптор, бил Фирентинец со успешна кариера во Фиренца, а потоа и во Рим. Тој побегнал во Венеција по катастрофалното Ограбување на Рим во 1527 година и во 1529 година бил назначен за главен архитект и надзорник на имотите (Протомаестро или Прото) кај прокураторите на Сан Марко.[22] Набргу тој нашол стил кој ги задоволил венецијанските патрони и бил „дефинитивен за целата понатамошна историја на венецијанската архитектура“.[23] Тој го создал изгледот на голем дел од областа околу плоштадот Сан Марко надвор од самата базилика Сан Марко.[22]

Маркијанската Библиотека се смета за негово „несомнено ремек дело“ и клучно дело во венецијанската ренесансна архитектура. Паладио, кој видел дека се гради, ја нарекол „веројатно најбогатата некогаш изградена од времето на античките до сега“, а Фредерик Харт ја опишал како „сигурно една од најзадоволувачките градби во италијанската архитектонска историја“.[24] Има исклучително истакнато место, со долгата фасада свртена кон Дуждовата палата преку плоштадот Сан Марко.

Микеле Санмикели (1484–1559) од Верона во тераферма, тренирал понатаму на југ, а по враќањето во Верона во 1527 година бил ангажиран од државата како воен архитект. Поголемиот дел од неговата работа биле утврдувања и воени или поморски градби околу венецијанските територии, особено во Верона, но изградил и голем број палати кои се многу оригинални и ја воведуваат венецијанската архитектура во маниризам. Неговата работа во Верона претставува група згради кои го дефинираат градот на начин споредлив со Андреја Паладио во Виченца. Палатата Бевилакуа во Верона (започната1529) е најпознатата од нив.[25]

Андреја Паладио, Вила Бадоер, 1556 година, една од неговите вили на тераферма

Главниот архитект на подоцнежната венецијанска ренесанса бил Андреја Паладио (1508–1580), кој исто така бил клучна фигура во подоцнежната италијанска ренесансна архитектура и нејзиниот најважен писател за архитектура. Но, освен двете големи цркви Сан Џорџо Маџоре (1566 г.) и Ил Реденторе (1577 г.), тој дизајнирал релативно малку во самиот град, поради повеќе причини. Тој дизајнирал многу вили во Венето, во Виченца и низа познати селски куќи, релативно мали во споредба со некои појужни, за венецијанската елита. Стилот на Паладио подоцна бил развиен во паладиската архитектура и на Обединето Кралство и на американските колонии,[26] и неговиот венецијански прозорец, со централен заоблен врв, земал многу венецијански елемент низ целиот свет. Светско наследство на УНЕСКО на Паладијански вили на Венето вклучува 23 згради во градот и 24 вили во село.[26]

Винченцо Скамоци (1548–1616) од Виченца се преселил во Венеција само во 1581 година, годината по смртта на Паладио. Тој го дизајнирал Новото обвинителство на плоштадот Сан Марко и завршил многу проекти што Паладио ги оставил нецелосни.[14] Неговиот ученик Балдасаре Лонгена (1598–1682), кој бил за промена роден во градот, за возврат ги завршил проектите на Скамоци и, додека тој вовел целосна барокна архитектура во Венеција, многу згради, особено палати, продолжиле да развиваат барок форма на венецијанскиот ренесансен стил.[27]

Архитектонско издаваштво

[уреди | уреди извор]

Венеција била главен европски центар за целокупното печатење на книги и станал главен центар за архитектонско издаваштво. Витрувиј е единствениот значаен класичен писател за архитектура што преживеал, а неговото дело За архитектурата било внимателно проучувано од сите ренесансни архитекти. Иако латинскиот текст бил отпечатен претходно, првото издание илустрирано со дрвопис било произведено од Фра Џокондо во Венеција во 1511 година;[28] тој го дизајнирал Фондако деи Тедески во 1505–08.

Во Венеција биле објавени и „Седумте книги“ на Себастиано Серлио (1475–1554), во неколку тома од 1537 година наваму. Работел во градот како архитект, но оставил малку трага. Тие исто така биле во голема мера илустрирани и станале суштинско читање, и брзо биле копирани и преведени низ Европа.[29] Патрицискиот хуманист, свештеник и венецијански дипломат Даниеле Барбаро бил покровител на Паладио (Вила Барбаро), а Паладио го илустрирал неговиот италијански превод на Витрувиј (1556). Сопствениот Четири книги за архитектурата (1570) на Паладио, илустриран од него, повторно имало огромно влијание низ Европа.[30]

Главната книга на Винченцо Скамоци била објавена во 1615 година и во суштина се навраќа на Паладио; бил влијателен во ширењето на паладијанизмот.[31]

Паоло Веронезе, група музичари кои свират на свадбата во Кана, 1563 година

Во музичката историја, „Венецијанската школа“ била тело и дело на композиторите кои работеле во Венеција од околу 1550 до околу 1610 година, а многумина работеле во венецијански полихорски стил. Венецијанските полихорски композиции од крајот на XVI век биле меѓу најпознатите музички дела во Европа, а нивното влијание врз музичката практика во другите земји било огромно. Иновациите воведени од венецијанската школа, заедно со современиот развој на монодијата и операта во Фиренца, заедно го дефинираат крајот на музичката ренесанса и почетокот на музичкиот барок.

Неколку главни фактори се собрале за да се создаде Венецијанската школа. Првиот бил политички: по смртта на папата Лав X во 1521 година и Ограбувањето на Рим во 1527 година, долго доминантниот музички естаблишмент во Рим бил засенет: многу музичари или се преселиле на друго место или избрале да не одат во Рим, а Венеција била една од неколку места за да има средина погодна за креативност.[32]

Неколку главни фактори се собрале за да се создаде Венецијанската школа. Првиот бил политички: по смртта на папата Лав X во 1521 година и Ограбувањето на Рим во 1527 година, долго доминантниот музички естаблишмент во Рим бил засенет: многу музичари или се преселиле на друго место или избрале да не одат во Рим, а Венеција била една од неколку места за да има средина погодна за креативност.[32]

Друг фактор, можеби најважен, било постоењето на прекрасната базилика Сан Марко, со својот уникатен ентериер со спротивставени хорски мансарди. Поради пространата архитектура на оваа базилика, неопходно било да се развие музички стил што ќе го искористи доцнењето на звукот до предност, наместо да се бори против него: така бил развиен венецијанскиот полихорски стил, големиот антифонски стил во кој групи пејачи и инструменти свирени понекогаш спротивставени, а понекогаш заедно, обединети од звукот на оргулите. Првиот композитор кој го прославил овој ефект бил Адријан Вилаерт, кој станал маестро ди капела на Свети Марко во 1527 година и останал на позицијата до неговата смрт во 1562 година. Џозефо Зарлино, еден од највлијателните писатели на музиката на тоа време, го нарекол Вилаерт „новиот Питагора “, а влијанието на Вилаерт било длабоко, не само како композитор туку и како учител, бидејќи повеќето од Венецијанците кои следеле учеле со него.

Во 1560-тите, две различни групи се развиле во рамките на венецијанското училиште: прогресивна група, предводена од Балдасаре Донато и конзервативна група, предводена од Зарлино, кој тогаш бил маестро ди капела. Членовите на конзервативната гранка се стремеле да го следат стилот на француско-фламанската полифонија и ги вклучиле Ципријано де Роре, Зарлино и Клаудио Меруло; членовите на прогресивната група ги вклучија Донато, Џовани Кроче, а подоцна и Андреа и Џовани Габриели. Дополнителна точка на спор помеѓу двете групи било дали на Венецијанците - или барем на Италијанците - треба да им се додели главната работа на маестро ди капела на Свети Марко или не. На крајот преовладувала групата која ги фаворизирала локалните таленти, ставајќи крај на доминацијата на странските музичари во Венеција; во 1603 година, Џовани Кроче бил назначен на оваа работа, по што следел Џулио Чезаре Мартиненго во 1609 година.

Врвот на развојот на Венецијанската школа бил во 1580-тите, кога Андреа и Џовани Габриели составиле огромни дела за повеќе хорови, групи од дувачки и гудачки инструменти и оргули. Овие дела се првите што вклучуваат динамика и се меѓу првите што вклучуваат конкретни упатства за ансамбл инструментација. Оргулари кои работеле во исто време биле Клаудио Меруло и Џироламо Дирута; тие почнале да дефинираат инструментален стил и техника што се преселила во северна Европа во следните генерации, кулминирајќи со делата на Свилинк, Дитрих Букстехуде и на крајот Јохан Себастијан Бах.

Венецијански еснафи

[уреди | уреди извор]

Венецијанската заедница во ренесансата била изградена на акцентот на односите меѓу соседите, ритуалните браќа и роднините кои сите живееле заедно во еднаквост од горната и долната општествена класа.[33] Многу научници веруваат дека стабилноста, просперитетот и политичката безбедност значително се должат на нивната идеја за заедничка работа и заедничко дејствување. Франческо Петрарка, во средината на четиринаесеттиот век, ја опишал Венеција како „цврсто изградена на мермер, но поцврста на темелите на граѓанскиот договор“.[34] Стабилноста на Венеција ила ескалирана преку системот на еснаф. Денис Романо во својата книга „Патрицијци и Пополани“ напишал: „Никаде во венецијанското општество акцентот на заедницата и солидарноста не бил поизразен како во еснафите“.[35] До средината на четиринаесеттиот век, Венеција основала повеќе од педесет еснафи кои помогнале да се постигне соработка и од членовите на владата и од еснафот.[36] Владата била паметна да практикува правична правда подеднакво на сите општествени нивоа, што спречило немири или политички протести.[36] Во зависност од занаетот и специјалитетот на занаетчиството, поединци се придружувале на соодветната еснафска група по залог на верност кон дуждот.[37] Имало многу видови на еснафи како што се каменорезите, копаничарите, стакларите, крзнарите и индустријата за волна.

Најстариот познат сликарски еснаф датира од 1271 година. Оваа група не е ексклузивна за сликарите, туку вклучува и позлатари, дизајнери на текстил, везење, занаетчии на кожа со златни алатки, изработувачи на карти за играње, изработувачи на маски и сликари на знаци.[38] Стратификацијата на еснафите била поделена на мајстори занаетчии и работници или чираци. Мајсторите биле задолжени за производните процеси[39] додека во зависност од нивната компетентност и вештини, работниците придонесувале за производство на стоки или преземалее тривијални задолженија како што се бришење на подот или мелење пигменти.[40] Функциите на еснафите биле и политички и културни, придонесувајќи за нивните таленти за време на специјални прослави и церемонии. На специјални настани како што е Марковден, членовите на секој еснаф учествувале во овие настани за тргување со скапи предмети како што се слики, мебел, теписи, предмети од стакло, злато и текстил.[41]

 1. Denys Sutton, "Venetian Painting of the Golden Age." Apollo (Archive : 1925–2005) 110, no. 213 (Nov 01, 1979): 374.
 2. 2,0 2,1 Freedberg, 123
 3. In the 16th century, Lorenzo Lotto, Carlo Crivelli and others; in the 18th century most major Venetian painters spent long periods abroad (see below).
 4. Steer, 7–10; Martineau, 38–39, 41–43
 5. Gardner, p. 679.
 6. Edward Muir, "Images of Power: Art and Pageantry in Renaissance Venice," The American Historical Review 84, no. 1 (1979): 16.
 7. Muir, Images of Power, 16.
 8. Muir, Images of Power, 18.
 9. Martineau, 38–39
 10. Martineau, 47–48
 11. Michelle P. Brown, “The Lion Companion to Christian Art,” (Oxford: Lion Hudson, 2008): 260.
 12. 12,0 12,1 Brown, Art and Life in Renaissance Venice, 81.
 13. Wolters and Huse, 21–23, with other features sometimes retained
 14. 14,0 14,1 Burns, 28
 15. Tafuri, 3–4; Wolters and Huse, 15
 16. Tafuri, 5–13
 17. Brown, Art and Life in Renaissance Venice, 65.
 18. 18,0 18,1 Brown, Art and Life in Renaissance Venice, 71.
 19. Howard, The Architectural History of Venice, 104.
 20. Hartt, 423–424; Wolters and Huse, 26–33
 21. ULAN, ""Giorgio Spavento"
 22. 22,0 22,1 Hartt, 632–634; Burns, 26
 23. Hartt, 632
 24. Hartt, 632–633, 633 quoted.
 25. Hartt, 631–632; Burns, 25
 26. 26,0 26,1 „UNESCO World heritage site number 712“. Whc.unesco.org. 3 January 2007. Посетено на 20 February 2019.
 27. Wittkower, 290–300
 28. Burns, 25; Summerson, 10
 29. Summerson, 10–12 and see index
 30. Burns, 25; Hartt, 634; Summerson, 43–45 and see index
 31. Wittkower, 115
 32. 32,0 32,1 Gangwere, p. 246.
 33. Deborah Howard, "The Architectural History of Venice," (London: B.T. Batsford, 1980): 17.
 34. Romano, Patricians and Popolani, 4.
 35. Romano, Patricians and Popolani, 66.
 36. 36,0 36,1 Romano, Patricians and Popolani, 8.
 37. Patricia Fortini Brown, "Art and Life in Renaissance Venice" (Upper Saddle River: N.J. Pearson, 2005): 42
 38. Brown, Art and Life in Renaissance Venice, 42.
 39. Romano, Patricians and Popolani, 67.
 40. Brown, Art and Life in Renaissance Venice, 44.
 41. Brown, Art and Life in Renaissance Venice, 43.