Паладијански вили на Венето

From Википедија
Jump to navigation Jump to search

Градот Виченца и паладијанските вили на Венето е збирка дела на Андреја Паладио и неговите ученици воведени на листата на светско културно наследство на УНЕСКО во 1994, која била проширена со нови вили две години подоцна. Освен историскиот центар на Виченца, во венетски паладијански вили спаѓаат:

Фасадата на палацо Кјерикати

Поврзано[edit | edit source]

Надворешни врски[edit | edit source]