Чудото на робот (Тинторето)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Чудото на робот
Творец Тинторето
Година 1548
Димензии 416 см × 544 см
Место Галерија на Академијата, Венеција

Чудото на робот или Чудото на Свети Марко — слика на италијанскиот ренесансен уметник Јакопо Тинторето од 1548 година, која сега се наоѓа во Галеријата на Академија во Венеција. Првично била нарачана за Скуола Гранде ди Сан Марко, братство во градот.

Прикажува епизода од животот на Свети Марко, светец-заштитник на Венеција, преземена од Златната легенда на Јакобус де Ворагин. На сцената во горниот дел се гледа како светителот делува за да го направи неранлив робот што требало да биде мачен поради неговото обожување на моштите на друг светител. Сите ликови се впишани во архитектонско сценарио.

На сликата може да се видат различни влијанија врз творештвото на Тинторето: додека анатомиите се слични на Микеланџеловите, живите и интензивни бои се типични за Венецијанската школа.

Како Грабнувањето на телото на Свети Марко, делото било реставрирано во 1815-1816 година од Џузепе Балдасини и Антонио Флоријан врз основа на директивите на Пјетро Едвардс. Интервенцијата всушност била фалсификување: им биле намалени димензиите на и одредени иконографски елементи беа изменети.[1].

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Laura Mocci, Antonio Florian, Dizionario biografico degli italiani, Roma, Istituto dell'Enciclopedia Italiana, 1997.пристапено на 28 ноември 2014.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]