Венера (божица)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Милоска Венера (реплика, Народна Галерија на Словенија).
Астролошкиот симбол на Венера.

Венера е римска божица на пролетта и заштитничка на градините, а подоцна и божица на убавината, љубовта и животот. Таа се родила на Кипар, од морска пена.[1] Венера била сопруга на богот Вулкан и мајка на Купидон (Амур). Таа го изневерила Вулкан со Марс и со Адонис, Анхиз. Согласно митот, од љубовната врска со тројанецот Анхиз, Венера го родила јунакот Енеј.

Култот на Венера[уреди | уреди извор]

На божицата Венера ѝ била посветено растението мирта.[2]

Во другите митологии[уреди | уреди извор]

Венера во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Венера, како симбол на убавината, често се јавува како инспирација и тема во уметноста и во популарната култура.

Венера како мотив во книжевноста[уреди | уреди извор]

Венера како мотив во музиката[уреди | уреди извор]

 • „Венера како момче“ (англиски: Venus As A Boy) — песна на исландската поп-музичарка Бјорк (Björk) од 1993 година.[8]
 • „Венера во крзно“ (англиски: Venus in Furs) — песна на американската рок-група „Велвет андергаунд“ (Velvet Underground) од 1966 година.[9]
 • „Милоската Венера“ (англиски: Venus de Milo) — џез-композиција на Џери Малиган (Gerry Mulligan) од 1949 година.[10]
 • „Милоска Венера“ (англиски: Venus De Milo) — песна на американскиот поп-музичар Принс (Prince) од 1986 година.[11]
 • „Венера“ (англиски: Venus ) — песна на американската рок-група „Телевижн“ (Television) од 1977 година.[12]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Objašnenja“, во: Rimska lirika. Beograd: Rad, 1964, стр. 106.
 2. „Objašnjenja“, во: Rimska lirika. Beograd: Rad, 1964, стр. 107.
 3. Riba, patka, vodozemac: Priče o životinjama (Priredila Ljubica Arsić). Beograd: Laguna, 2014, стр. 31.
 4. Alphonse Daudet, Pisma iz mog mlina. Zagreb: Znanje, 1986, стр. 16.
 5. „Izabrana bibliografija Jaroslava Sajferta“ во: Jaroslav Sajfert, Stub kuge. Beograd: Mali vrt, 2014, стр. 93-94.
 6. Charles Baudelaire, Spleen Pariza. Zgreb: Mladost, 1952, стр. 21-22.
 7. Dušan Milačić, „Beleška o piscu“ во: Prosper Merime, Kolomba. Beograd: Rad, 1963, стр. 139.
 8. Discogs, Björk ‎– Debut (пристапено на 10.8.2020)
 9. YouTube, velvet underground - venus in furs (пристапено на 19.9.2019)
 10. Miles Davis, Birth of the Cool. Capitol Jazz, CDP 7 92862 2, 1989.
 11. DISCOGS, Prince And The Revolution ‎– Parade (пристапено на 18.3.2018)
 12. DISCOGS, Television – Marquee Moon (пристапено на 17.5.2021)