Теодор Обанел

Од Википедија — слободната енциклопедија
Теодор Обанел

Теодор Обанел (француски: Théodore Aubanel, 1829-1886) - француски поет и драматург од Прованса.

Животопис[уреди | уреди извор]

Обанел е роден во Авињон.

Творештво[уреди | уреди извор]

Обанел е еден од основачите на движењето „Фелибриж“ (Felibrige), кое се залагало за промоција на провансалкиот јазик. Книжевните класификатори го сметаат за Петрарка во кругот на Фелибристите, како што Мистрал бил споредуван со Хомер.[1] Неговото дело „Венера од Арле“, химна на светлата голотија, предизвикало голем гнев кај свештенството, така што еден примерок кој паднал во рацете на бискупот од Авињон, веднаш бил уништен.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Alphonse Daudet, Pisma iz mog mlina. Zagreb: Znanje, 1986, стр. 14.
  2. Alphonse Daudet, Pisma iz mog mlina. Zagreb: Znanje, 1986, стр. 16.