The Strand

Од Википедија — слободната енциклопедија
Издание на списанието за период од јануари- јуни 1894

Strand Magazine било месечно списание за научна фантастика основано од Џорџ Њунес. Првото издание било објавено во Обединетото Кралство во периодот од јануари 1891 до март 1950 обработувајќи околу 711 прашања[1], иако првата обработена тема била продажбата пред Божиќ 1890 година. Списанието забележало огромна популарност и достигнало до бројка од 300.000 продадени копии. Подоцна популарноста на списанието се зголемила и достигнало бројка од 500.000 примероци. Во периодот од 1891 до 1930, уредник на списанието бил Херберт Гринхоф Смит.

Приказните за Шерлок Холмс напишани од Сер Артур Конан Дојл биле објавени во ова списание со илустрации изработени од Сидни Пагет. Со објавувањето на серијата Баскервилски пес, продажбата на списанието ја достигнала својата популарност.

Списанието повторно почнало да се печати во 2000 година и објавува научна фантастика ос неколку познати писатели како Џон Мортимер, Реј Бредбури, Александер Меккал Смит, Рут Рендел, Колин Декстер и Едвард Хоч.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Ashley, Mike. The Age of the Storytellers (Page 196). The British Library and Oak Knoll Press. 2006. ISBN 0-7123-0698-6

Напредно читање[уреди | уреди извор]

  • Pound, Reginald, A Maypole in the Strand (Ernest Benn, 1948).
  • Pound, Reginald, The Strand Magazine: 1891 - 1950 (Heinemann 1966).
  • Beare, Geraldine, Index to The Strand Magazine, 1891-1950 (Greenwood Press, 1982).
  • Ashley, Mike, The Age of the Storytellers (British Library, 2006).
  • Pittard, Christopher, "Cheap, Healthful Literature": The Strand Magazine, Fictions of Crime, and Purified Reading Communities, Victorian Periodicals Review 40:1 (Spring 2007), pp. 1–23.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]