Студија во светлоцрвено

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
„Студија во светлоцрвено“  
Корица на првото издание од 1887
Корица на првото издание од 1887
Автор Сер Артур Конан Дојл
Наслов на
оригиналот
"A Study in Scarlet"
Земја Обединетото Кралство
Јазик англиски
Серијал Шерлок Холмс
Жанр(ови) детективска, криминалистичка
Издавач Ward Lock & Co
Издадена 1887, а се печати 1888
Следна Знакот на четворицата

„Студија во светлоцрвено“ е детективски роман напишан од Сер Артур Конан Дојл и била објавена во 1887. Тоа е првата приказна што го обработува ликот Шерлок Холмс, што подоцна ќе стане еден од најпознатите литературни детективски ликови. Името на книгата доаѓа од говорот што Шерлок Холмс му го дава на неговиот пријател Др. Ватсон каде опишува дека убиствата во приказната се како негова студија во светлоцрвено.