Долината на стравот

Од Википедија — слободната енциклопедија
Долината на стравот од Артур Конан Дојл слика во една статија
Долината на стравот од Артур Конан Дојл слика во една статија
Долината на стравот
Изворен насловThe Valley of Fear
СледнаАрхивот на Шерлок Холмс 

Долината на стравот е последниот роман со Шерлок Холмс од Сер Артур Конан Дојл. Приказната за првпат била објавена во списанието „Стренд“ помеѓу септември 1914 и мај 1915 г. Книгата била објкавена во Њујорк на 27 февруари 1915.

Дејството во романот е воглавно засновано на животните случки на Моли Магирес и особено на агентот Џејмс Мекпарленд. Делото е поделено на два дела: во првиот дел Шерлок Холмс истражува убиство и открива дека телото припаѓа на сосема друг човек и вториот дел е прикаска на самата жртва.