Архивот на Шерлок Холмс

Од Википедија — слободната енциклопедија

Архивот на Шерлок Холмс е последната збирка раскази со Шерлок Холмс од писателот Артур Конан Дојл. За првпат била издадена во 1927 год. и содржи раскази објавени помеѓу 1921 и 1927 год.

Ова збирка содржи три расказа во кои Д-р Ватсон не е раскажувачот. Расказот,,Мазаринскиот камен" е раскажуван во трето лице заради тоа што бил планиран и за театарска претстава каде Ватсон скоро и не се појавува. Во расказите,,Побледениот војник" и,,Лавовска грива" самиот Холмс е раскажувач; во вториот, дејството се одвива по неговото пензионирање.

Раскази[уреди | уреди извор]

Љубителите и изучувачите на Шерлок Холмс ја сметаат Архивата за една од најнеимпресивните во канонот. Таа била напишана кога Дојл имал тотално изгубено интерес за пишување на дела со Шерлок Холмс и затоа не се сметаат за значајни во канонот.

Поврзано[уреди | уреди извор]