Изгубениот свет (роман)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Изгубениот свет
Корица на првото издание
Корица на првото издание
АвторСер Артур Конан Дојл
Изворен насловThe Lost World
ЗемјаОбединетото Кралство
Јазиканглиски
СеријалПрофесор Челенџер
Жанрнаучна фантастика
ИздавачHodder & Stoughton
Издадена
1912
СледнаОтровниот каиш 

Изгубениот свет е роман издаден во 1912 година напишан од Сер Артур Конан Дојл. Романот разработува експедиција во Јужна Америка каде праисториски суштества и останати исчезнати животни кои сѐ уште постојат (пр. за Науелито од езерото Науел Уапи во Аргентина). Во оваа книга за првпат е претставен главниот лик, Професор Челенџер, вториот заштитен знак за Сер Артур Конан Дојл. Во романот опишувањето на суштествата зафаќа малку простор, додека во поголем дел е опишана војна помеѓу луѓе и мајмунести животни.